Hopp til innhold

Fortvilte foreldre får støtte fra kulturminister Raja

Statsråd Abid Raja (V) reagerer på at helsestasjoner fraråder foreldre å snakke samisk med barna. – Forhåpentligvis kan vi slippe slike hendelser framover, sier han.

Abid Q. Raja

GIR SIN STØTTE: Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja understreker at samisk og norsk faktisk er likeverdige språk i Norge.

Foto: Emily Louisa Millan Eide / NRK

Raja reagerer på artikkelen om en samisk familie i Tromsø som forteller at de i flere tilfeller er blitt bedt om å kutte ned på samisken i hjemmet.

Helsesykepleier anbefaler ikke mor å snakke både samisk og norsk med barnet, fordi mors hovedspråk er norsk.

Etter at saken ble omtalt i media har foreldreparet fått stor støtte i sosiale medier.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja valgte å dele artikkelen på sin Twitter konto. Han oppfordret folk til å være stolte over de samiske språkene.

Laster Twitter-innhold

I mai la han fram den nye språkloven for Stortinget, og i den anerkjennes samiske språk som likeverdige med norsk.

– Jeg håper loven vil bidra til å øke bevisstheten og kunnskapen om språk i Norge. Forhåpentligvis kan vi slippe slike hendelser framover, sier Raja i en skriftlig kommentar til NRK.

Han sier videre at språkmangfoldet i Norge er en rikdom for landet, og flerspråklighet er et gode både for den enkelte og for samfunnet.

Må holde seg oppdatert

Fagdirektør Mariette Lobo i Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) sier at helsestasjoner rundt om i landet må holde seg faglig oppdatert på hvilke råd de skal gi til foreldre.

– Det er ikke greit at samiske foreldre får beskjed om at de ikke må snakke samisk med sine barn, og at foreldrene siden går rundt med en følelse av å ikke være gode foreldre, sier Lobo.

Mariette Lobo

IKKE GREIT: Fagdirektør Mariette Lobo (LDO) synes ikke det er greit at foreldre sitter igjen med en vond følelse på grunn av sitt språkvalg.

Foto: Likestillings- og diskrimineringsombudet

Hun viser blant annet til at fornorskningen av samene gikk sterkt utover språket. Da er det viktig at de som ønsker å ta tilbake samisk og videreføre det til sine barn får støtte og oppmuntring.

– De bør heller få råd om hvordan de som foreldre kan bidra til at barna blir tospråklige, mener fagdirektøren.

Hun sier også at er bra at fungerende enhetsleder i den aktuelle kommunen har beklaget, og vil ta det opp med helsestasjonen.

– Kan være uforstand

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) tror denne hendelsen har sammenheng med at helsepersonell kanskje ikke er helt oppdaterte på nyere forskning.

Aili Keskitalo (NSR) stiller ikke til gjenvalg som sametingspresident 2021

UFORSTAND: Sametingspresident Aili Keskitalo mener at helsepersonell må kurses når det gjelder tospråklighet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er kanskje på tide med et nytt kurs til helsesykepleiere utenfor samiske kjerneområder, sier Keskitalo.

Hun er klar på at man må snakke så mye samisk som mulig med barn for at språket ikke skal dø ut.

– At en forelder kun skal snakke ett språk med barnet var riktig for ganske mange år siden, men ikke nå lenger. Derfor må helsearbeidere hele tiden oppdateres, mener presidenten.

Bures / Hei

Leago dus juoga váimmus ja háliidat midjiide dan muitalit? De sáddes midjiide e-poasta. 

pst, dáppe gávnnat buori sisdoalu.

PÅ NORSK: Har du ris, ros eller tips om hva vi i NRK Sápmi bør se på? Kontakt oss da vel. 

Ps. Her finner du godt innhold.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse