NRK Meny
Normal

Kronprinsen og andre strandede kommer seg trolig til Nuuk i dag

Uværet i Nuuk ser ut til å lette, og det er godt nytt for strandede AWG-farere i Kangerlusduaq.

Været har bedret seg i Grønland

: I Kangerlussuaq har det hele tiden vært fint vær og nærmest vindstille. Ved sjutiden i dag lettet et fly fra Islandair på vei til den islandske hovedstaden Reykjavik

Foto: Dan Robert Larsen/NRK

En snøstorm i Grønland har forhindret fredag kveld lokal tid kronprins Frederik i hans innleide Hercules og rundt 40 passasjerer i et Air Greenland rutefly å lande i Nuuk.

De fleste passasjerene var på vei til Nuuk for å delta i de arktiske vinterlekene eller Arctic Winter Games, som arrangeres i den grønlandske hovedstaden 6. til 11. mars.

Flyplasspersonalet på Kangerlussuaq lufthavn opplyser ved 13-tiden norsk tid til NRK at de rundt 40 strandede reisende til Arctic Winter Games 2016 er blitt booket inn på en flight til Nuuk kl. 14 i dag lokal tid (18 norsk tid).

Med i dette flyet er blant annet 10 representanter for Jamals AWG-team og et TV-team fra russisk TV og ett fra NRK Sápmi.

Flyplasspersonalet opplyser at et fly med kronprins Frederik av Danmark ombord også også vil lette fra Kangerlussuaq i dag. De vil ikke ut med når dette flyet vil gå.

Danmarks kronprins Frederik

Danmarks kronprins Frederik skal kaste glans over AWG-arrangementet

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Kronprinsen skal kaste glans over lekene

Både Air Greenlands og Arktisk Kommandos siste avgang til Nuuk fredag måtte snu på grunn av uvær i Nuuk. Dermed er såvel Danmarks kronprins Frederik samt fire Yamal-deltakere og resten av deres delegasjon strandet i Kangerlussuaq, hvor de er innkvartert på hotell.

Kronprins Frederik skal kaste glans over AWG-arrangementet , og være med på åpningen av lekene.

Under landingsforsøket i går kveld ble det opplyst at vindstyrken var opptil 50 knop eller 25,72 m/s. Et enda større problem er at det var underkjølt regn, noe som førte til isdannelse på propellene og vingene. Kapteinen sa det ville være svært så risikabelt å fortsette landingen. Derfor valgte han å avbryte.

NRK Sápmis reporter Dan Robert Larsen

NRK Sápmis reporter Dan Robert Larsen var med Air Greenlands fly som måtte snu på grunn av uvær.

Foto: Dan Robert Larsen/NRK

Også NRK Sápmis TV-team var med flyet til Air Greenland som måtte snu.

– Det virket ikke som at folk var redde. Kapteinen og flyvertinnen så ut til å ta hele situasjonen med ro og derfor var vi også rolige, sier NRK Sápmis reporter Dan Robert Larsen.

Team Sápmi er vel fremme i Nuuk

Team Sápmi og sametingspresident Aili Keskitalo er imidlertid kommet seg vel fram til Nuuk.

Fly måtte snu på grunn av uvær

Her lander Team Sápmi og sametingspresident Aili Keskitalo i Nuuk. De kom med et tidligere fly i går. Foto: NRK Sápmi

Forskyver åpningsseremonien

Arrangørene av Arctic Winter Games har allerede i går meldt at den varslede støstormen gjør at de må forskyve åpningen av lekene søndag . Åpningsseremonien i Arctic Winter Games skulle startet søndag 6. mars kl. 12 lokal tid, men starter da i stedet kl. 20 lokal tid.

Grønland er fire timer bak Norge i tid, og det betyr at åpningsseremonien starter ved midnatt norsk tid. NRK Sápmi streamer AWG-åpningen direkte på NRK Sápmis nettside .

Les flere nyheter fra NRK Sápmi