Dette sier Høyres sametingsrepresentant Ellen Kristina Saba fra Tana.
Høyre er representert med to representanter på Sametinget.
Saba anser det naturlig for Høyres sametingsgruppe å ta en alvorsprat med partikollega og fiskeriminister Elisabeth Aspaker om saka når hun kommer til Karasjok i forbindelse med Sametingets 25 års jubileum.
– Kongekrabbefisket er av stor betydning for sjøsamiske samfunn. Spesielt de minste båtene har betydd mye for utviklingen av fiskerinæringa i her. Da kan man ikke bare uten videre kaste denne delen av flåten på land, mener Saba.
Lager en egen stortingsmelding
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) kommer til Karasjok neste uke i forbindelse med Sametingets 25 års jubileum.
Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpixReaksjonene har vært mange etter at Nærings- og fiskeridepartementet stengte ute fartøy under seks meter i åpen gruppe fra kongekrabbefisket.
Regjeringen jobber nå med en stortingsmelding for denne fangstformen, og utelukker at de minste fartøyene får tilgang etter at et nytt regelverk er på plass.
- Les også:
– Henger ikke på greip
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker sier til NRK at sikkerheten for de minste fartøyene er viktigst, i tillegg til måten krabben behandles på under fisket, og vil ikke bøye av for kritikken.
Høyres sametingsrepresentant, Ellen Kristina Saba, mener at dette ikke er noe argument for å stenge ut den minste flåten.
– Så vidt meg bekjent, har vi til dags dato ennå ikke hatt alvorlige ulykker med båter under seks meter i forbindelse med kongekrabbefisket. Derfor henger ikke argumentasjonen fra fiskeriministeren på greip.
Istedenfor å kaste den minste flåten på land, mener Saba at myndighetene heller burde ha arrangert kurs for å forebygge eventuelle ulykker.