NRK Meny
Normal

Tidligere ordfører kritiserer ordførerens rolleblanding

Forventer en beklagelse fra nåværende ordfører i Tysfjord. Nåværende ordfører mener at det ikke er noen ting å beklage.

Tor Asgeir Johansen og Anders Sæter

Nåværende ordfører i Tysfjord Tor Asgeir Johansen blir kritisert for rollesammenblanding av tidligere ordfører Anders Sæter. Her overrekkes ordførerkjedet etter kommunevalget i 2011.

Foto: Sander Andersen / NRK

Det er sterkt kritikkverdig å blande sammen egne næringsinteresser og rollen som ordfører, mener Anders Sæter, tidligere ordfører i Tysfjord.

– Det burde avstedkomme en beklagelse ovenfor Tysfjords befolkning.

Sittende ordfører føler ikke at det er noen ting å beklage.

– Jeg prøvde som et samfunnsengasjert menneske å løse en situasjon som var vanskelig både for bedriften og befolkningen, svarer ordfører Tor Asgeir Johansen.

Sammenblandingen Sæter henviser til er bensinsaken i kommunesenteret Kjøpsvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bygda gikk tom for drivstoff

Kjøpsvik Eiendom AS

Denne var denne bensinstasjonen deleid av kommunens ordfører som først gikk tom for drivstoff, og deretter fikk forskuddsbetaling på bensin og varer fra kommunen.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Det er sterkt kritikkverdig å blande sammen egne næringsinteresser og rollen som ordfører ved å foreslå overfor rådmannen en avtale hvor ordførerens bedrift innvilges kostnadsfri og usikret driftskreditt, som må dekkes gjennom kommunens egen anstrengte likviditet.

Anders Sæter, tidligere ordfører i Tysfjord / I et brev til ordføreren 31.03.2014

Det er bare én bensinstasjon i Kjøpsvik i Tysfjord. Den eies og drives av kommunens ordfører Tor Asgeir Johansen. Pumpene til utsalgsstedet gikk tom for drivstoff, og på grunn bensinstasjonens trange økonomi så var gode råd dyre for å skaffe seg bensin eller diesel til bilen sin.

Kommunen med ordføreren i spissen kom med en løsning på situasjonen. Et nødlån til bensinstasjonen. Pengene ble tatt ut av kommunekassen.

Dette reagerer den tidligere ordføreren i Tysfjord Anders Sæter på.

– Kostnadsfri og usikret driftskreditt

NRK omtalte i går at nåværende ordfører krevde en unnskyldning fra tidligere ordfører på grunn av yttringer om mobbing blant kommunens ansatte på Facebook. I et brev beklaget den tidligere ordføreren Anders Sæter det han kaller sin sleivete kommentar.

I samme brev skriver han følgende:

«Men når du først tar fatt i min rolle som tidligere ordfører, vil jeg også tillate meg å påpeke din rolle og ditt ansvar som sittende ordfører. Det vises her til vedlagte mail fra ordfører til rådmann sendt 27. januar 2014, lagt ut på Sameradioens nettsider 13.02.2014.

Det er sterkt kritikkverdig å blande sammen egne næringsinteresser og rollen som ordfører ved å foreslå overfor rådmannen en avtale hvor ordførerens bedrift innvilges kostnadsfri og usikret driftskreditt, som må dekkes gjennom kommunens egen anstrengte likviditet. Avtalen ble også gjennomført. Dette burde også avstedkomme en beklagelse ovenfor Tysfjords befolkning.»

– Det var i god mening

Jeg prøvde som et samfunnsengasjert menneske å løse en situasjon som var vanskelig både for bedriften og befolkningen. Det var bare en god mening for å få en god løsning raskest mulig.

Ordfører i Tysfjord Tor Asgeir Johansen / Til NRK 1. april 2014

Tidligere har ikke ordføreren ønsket å kommentere saken, men sier nå til NRK at det ikke er noen ting å beklage.

– Hvis den tidligere ordføreren hadde kjent saken, hadde han ikke løftet spørsmålet om en beklagelse. Jeg prøvde som et samfunnsengasjert menneske å løse en situasjon som var vanskelig både for bedriften og befolkningen. Det var bare en god mening for å få en god løsning raskest mulig.

Den nåværende ordføreren har likevel tilbakeført pengene til kommunen.

– Det er gjort opp mellom Tysfjord kommune og bensinstasjonen. Jeg så at mange stilte spørsmål på grunn av min rolle, og da syntes jeg at det var ryddigst både for kommunen og min person at dette ble betalt ganske fort tilbake.

Ble forespurt om gjenoppstart

Han forklarer at rolleblandingen oppstod fordi det fra flere hold ble spurt om å få gjenoppstartet bensinutsalget, både fra større bedrifter og kommunen.

– Det som skjedde var at det var en akutt situasjon i Kjøpsvik, og jeg tilfeldigvis er 50 prosent medeier i en bedrift som hadde bensinutsalg. Det gjaldt å få fylt bilene med drivstoff og det var jo vanskelig for alle at det ikke var drivstoff å oppdrive og da søkte man etter løsninger. Og dermed ble det omforent et forslag på at man går inn og kjører forskuddsbetaling en liten stund slik at man løser situasjonen fortere.

Uten kommunal hjelp ville lokalsamfunnet vært uten bensinutsalg i en lengre periode, mener ordføreren.

– Alternativt ville det ta tid før man klarte å løse kapitalen for å få utsalget i gang igjen.