NRK Meny
Normal

Krever at politikerne betaler tilbake

Ap-representant mener politikere er altfor snill med politiker-kollegene. Nå krever Geir Johnsen at politikere som ikke har gjort rede for hva de har brukt penger på, betaler disse tilbake.

Sametinget plenum

Sametingets plenumsmøte.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Geir Johnsen

Geir Johnsen (Ap).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Sametinget kan ikke gjøre forskjell på «Kong Salomon» og «Jørgen Hattemaker». Når sametingsrådet ønsker å ta et oppgjør med snillismen, så kan ikke møtelederskapet vise unnfallenhet, sier Johnsen (Ap) til NRK.

Bakgrunnen for utspillet er NRKs fokus på tilskudd som både politikere og foretak og organisasjoner mottar. Like før nyttår avdekket NRK at fem politiske grupper ikke hadde sendt inn fullstendige regnskap innen fristen . Derfor ble disse innrapportert til skattemyndighetene.

Men Skatt Nord-direktør ga uttrykk overfor NRK at de ikke gjør noe med saken ettersom tilskudd ikke er skattepliktig.

– Sametingets plenum må informeres

– Derfor har ikke møtelederskapet noen annet å gjøre enn å kreve tilskuddet tilbake. Gruppene har ikke fulgt regelverket, og derfor er det ingen vei utenom. Jeg vil uansett hva møtelederskapet gjør, be om at Sametingets plenum får seg forelagt alle relevante opplysninger om denne saken, sier Geir Johnsen til NRK.

Møtelederskapet skal behandle denne saken kommende onsdag.

Johnsen reagerer på at andre tilskuddsmottakere får klar beskjed fra Sametinget om tilbakebetaling dersom forutsetningene for tilskuddene ikke følges.

– Nå må Sametinget ta opp disse forholdene til ny gjennomgang slik at vi får en likebehandling av tilskuddsmottakerne, sier han til NRK.