NRK Meny
Normal

Krever stans av omstridt utbygging

Brasilianske urfolksstammer støttet av miljøvernere leverte tirsdag 600.000 underskrifter og et skriftlig krav til regjeringen om å stanse et gigantisk damprosjekt til 11 milliarder dollar.

Raoni - Caiapo-høvding

Caiapo-høvdingingen Raoni har i flere år kjempet mot Belo Monte-prosjektet.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

– Denne enorme utbyggingen vil bringe dårlige saker til våre landsbyer og skoger, sa Caiapo-høvdingen Raoni til AFP. Han var sammen med 200 andre da han leverte oppropet til myndighetene.

Sting og Raoni

Artisten Sting sammen med Raoni.

Foto: STRINGER/BRAZIL / REUTERS

Raoni, iført sitt tradisjonelle fjærkledde hodeplagg med svart- og rødmaling i ansiktet og en greie som gjør at hans underleppe stikker, er den mest kjente motstanderen av prosjektet.

Han har flere ganger delt scene med den britiske popsangeren Sting.

600.000 underskrifter mot monsterdemning

Tirsdag 8. februar marsjerte hundrevis av indianere gjennom regjeringskvartalet i Brasilia. Ved presidentpalasset overleverte de over en halv million underskrifter mot utbyggingen og et brev til president Dilma Rouseff.

Belo Monte-prosjektet er svært kontroversielt. Den planlagte demningen, som vil bli verdens tredje største, skal bygges midt inne i Amazonas.

Urfolk-protest mot Belo Monte

Utbyggingsmotstandere bak banneret 'Vi ønsker ikke Belo Monte'.

Foto: EVARISTO SA / Afp

Rundt 20.000 mennesker vil bli drevet på flukt og enorme områder vil bli lagt under vann. Brasil er også i ferd med å bryte en rekke av sine egne lover for å få satt det i gang, til tross for at kravene til miljø- og sosiale forhold ikke er oppfylt. I januar gikk lederen for Brasils miljødirektorat av i protest.

Utbyggerne mangler fortsatt en rekke lisenser for å kunne sette i gang selve byggingen, men forrige måned ga det brasilianske miljødirektoratet Ibama klarsignal til å rydde landet der demningen er planlagt, opplyser Regnskogfondet på sin hjemmeside .

Verdens tredje største demning

Belo Monte-demningen er av Brasils regjering sett på som en særdeles sentral del av sin plan om å øke nasjonal energiproduksjon, som er nødvendig for å holde julene igang i en av verdens raskest voksende økonomier.

Det ble nylig gitt klarsignal for arbeidet med å bygge demningne, som vil være den tredje største demningen i verden etter Kinas "Three Gorges" og Itaipu-demningen på grensen mellom Brasil og Paraguay.

(Saka fortsetter under bildet)

Caiapo-protest mot Belo Monte

Caiapo-dansere protesterer utenfor parlementsbygningen.

Foto: Eraldo Peres / Ap

Stammene, lokale innbyggere, miljøvernere og noen utenlandske kjendiser - inkludert Sting og "Avatar"-regissøren James Cameron - jobber hardt for at Belo Monte-prosjektet blir stoppet, slik at det ikke skal gjøres skade på verdens største urskogsregion.

De presser Brasils nye president, Dilma Rousseff, som overtok makten i forrige måned, for å reversere planene satt i gang av sin forgjenger og mentor, Luiz Inácio Lula da Silva.

Brasils president Dilma Rousseff

Brasils president Dilma Rousseff.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

– Dilma, respekter folket i Amazonas, ropte demonstrantene under da oppropet ble overlevert.

Motstanderne føler seg totalt oversett og overkjørt i denne prosessen.

– Regjeringen vil ikke lytte til befolkningen og har diktatorisk trumfet gjennom en utbygging som vil tvinge 40.000 mennesker som bor i området å flytte, sier en av dem, biskop Tomas Balduino i Pastoral Land kommisjonen.

Den brasilianske regjeringen har lovet å minimere de miljømessige og sosiale konsekvensene av dammen, og hevdet at ingen tradisjonelle urfolks land skulle bli påvirket.

Urfolks-protest mot Belo Monte

En demonstrant fra Caiapo-stammen med en Dilma Rousseff-plakat.

Foto: EVARISTO SA / Afp