NRK Meny
Normal

Krever læremiddel-avklaring

– Nå må de voksne slutte å krangle. Barneombud Reidar Hjermann er klar. Han krever en avklaring om samiske læremidler.

Barneombud Reidar Hjermann

Barneombud Reidar Hjermann.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

I morgen møtes "de voksne" fra Sametinget, Fylkesmannen i Finnmark, Kommunenes Sentralforbund (KS) og de samiske forlagene for å finne ut hva som skal gjøres med cirka 130.000 samiske læremidler.

Sist partene møttes ble det ingen avklaring .

– Nok er nok

– På dette møtet må det komme en avklaring på hvem som skal betale for at elevene får de læremidlene de har bruk for. Skolestart nærmer seg og elevene er utålmodige. Nå må de voksne slutte å krangle, og finne de midlene som trengs for at samiske barn skal få læremidlene de har behov for. Nok er nok. Vi har dårlig tid. Samiske barn har rett til opplæring i og på sitt eget språk, sier barneombud Reidar Hjermann.

I en årrekke har det vært stor mangel på samiske læremidler. I vår ble det imidlertid avdekket at tusenvis av læremidler er produsert med støtte fra Sametinget, støver ned på de samiske forlagenes lagre.

Noe av disse læremidlene ble brent av forlagene like før sommeren .

BAKGRUNN: ALT OM LÆREMIDDELBRÅKET

Barneombudet er bekymret ettersom det like før skolestart fortsatt er minimalt med lærebøker. Hjermann mener myndighetene nå må ta et ansvar for samisk språk.

– Samisk dør ut

– Flere generasjoner samer har fått mangelfull språkutvikling, med den konsekvens at de ikke er i stand til å skrive sitt eget språk. Vi må sørge for at barn som i dag ønsker å lære seg samisk får muligheten til å bli reelt tospråklige. Hvis ikke dør de samiske språkene ut, sier barneombud Hjermann.

Ombudet viser til at samiske barn har etter både barnekonvensjonen, ILO-konvensjonen, Grunnloven, sameloven og opplæringsloven rett til å bevare og utvikle sin kultur og sitt språk.