Hopp til innhold

Krever over 143 millioner til reindrifta

Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) overleverte sitt krav til reindriftsavtale for 2017–2018 i går.

Ellinor Marita Jåma

NRL og Ellinor Marita Jåma krever over 143 over reindriftsavtalen.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

Norske Reindriftsamers Landsforbund krever 143 millioner kroner til reindrifta. Kravet retter seg mot:

 • Sikring av beitearealer
 • Styrke reindriftens rett til selvstyre og selvbestemmelse
 • Sikring av reindriften som en familiebasert næring
 • Sikring av reindriftens bærekraft i forhold til rovvilttap
 • Sikring av velferdsordninger og HMS i reindriften

Dokumentere krav

Leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund mener kravet er svært omfattende, men også velbegrunnet i forhold til de tiltak som kreves.

– Gjennom rapportene Reindriftens hverdag og Utfordringer for selvstyre har vi god dokumentasjon for våre krav, noe som også medfører at vi krever tidligere avviklede ordninger innført igjen. Her kan det blant annet vises til ordninger i forhold til gjeterhytter, sier leder av NRL, Ellinor Marita Jåma.

Lærlingordning

NRL er også opptatt av at lærlingordningen videreføres. Det har fra 2001 til 2016 vært 147 reindriftslærlinger hvorav 98 % har gått til fagprøve. Per i dag er det 21 løpende lærlingkontrakter der nesten 50 % av lærlingene er jenter.

– Jeg mener lærlingordningen både er viktig for å forberede unge på livet i reindriften, og ikke minst rekruttere flere jenter inn i næringen, avslutter Jåma.

Korte nyheter

 • Samiske levninger blir repatriert

  Samiske levninger gjenbegraves i finske Sápmi. Levningene som ble gravd opp på 1800- og 1900-tallet blir begravd på nytt nå søndag og mandag, skriver Yle Sápmi og Sveriges Radio.

  På Enare gamle kirkegård blir 69 samiske levninger repatriert. I Utsjok på den hellige Ulrikká kirkegård blir 68 samiske levninger repatriert og på Njellims ortodokse kirkegård blir 3 samiske levninger repatriert.

  Yle Sápmi er på stedet og sender direkte fra de tre seremoniene på nettet Yle arena

  Mathias Larsen Hætta får en verdig begravelse etter å ha vært 111 år i De Schreinerske samlinger på Universitetet i Oslo.
  Foto: Dragan Cubrilo / NRK
 • Mann død i sykkelulykke i Troms

  En mann i 50-årene omkom i en sykkelulykke ved Laksvatn i Troms. Han ble erklært død av lege på stedet.

  Ut fra spor på stedet ser det ut som syklisten har syklet i grøfta og truffet en stein. Det er ingen ting som tyder på at det har vært andre kjøretøy involvert i hendelsen. Pårørende er varslet.

 • Mann omkom på E6 i Nordland

  En mann i begynnelsen av 20-årene omkom fredag kveld i en ulykke på E6 like sør for Trofors i Nordland.

  Det var to biler involvert i ulykken som skjedde i en 90-sone. I den ene bilen var det et par i 70-årene. I den andre bilen var det en mann i begynnelsen av 20-årene, hjemmehørende på Helgeland. Sistnevnte ble erklært død på stedet av lege. De to øvrige i ulykken er fraktet til sykehus, men er ikke livstruende skadet.

  Spor på stedet tilsier, ifølge politiet, at bilene har kollidert front mot front. Politiet fikk melding om ulykken fredag klokka 19.57. De har iverksatt etterforskning på stedet sammen med ulykkesgruppen til Statens vegvesen. De pårørende er varslet.

  Sør for Trofors