NRK Meny
Normal

"Tapt Skolegang" krever mer i erstatning

I dag besøkte Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen Karasjok. I forbindelse med besøket stilte "Tapt Skolegang" han et krav, mer billighetserstatning.

Bjarne Håkon Hanssen og Anne Kirsten Sara Anti.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen besøkte Karasjok i dag. Med seg i bagasjen hjemover har han et brev fra foreningen "Tapt Skolegang".

Foreningen for utdanningskadelidte samer, "Tapt Skolegang", leverte ministeren et brev hvor de blant annet krever 200.000 kroner i billighetserstatning for alle dem som mistet utdanningen sin.

Krever at regjeringen tar ansvar

"Tapt Skolegang" krever at Hanssen ikke skyver erstatningsansvaret til Billighetserstatningsutvalget som hittil har bevilget 70.000 kroner til 70 utdanningsskadelidte samer.

Foreningens Anne Kirsten Sara Anti leverte brevet til sameministeren.

- Jeg tror at denne regjeringen vil tenke mer på våre behov og at det ikke skyver utbetalingsansvaret til Billighetserstatningsutvalget, sa hun under overrekkelsen.

- Har ingen innflytelse

Arbeids- og inkluderingsministeren sier at det er lite han kan gjøre med dette kravet fordi at disse sakene hører til under Billighetserstatningsutvalget.

- Selve ordningen, erstatningsbeløpet og det, har jeg ingen innflytelse på, sier Hanssen.

Hanssen er fornøyd med at enkelte har fått utbetalt sin billighetserstatning på 70.000 kroner, men han medgir at arbeidet er lite effektivt.

- Det tar for lang tid før de får sakene sine behandlet og det tar jeg innover meg. Jeg har jobbet mye med det, skal jobbe mer med det og jeg er veldig misfornøyd for at ting tar altfor lang tid.

Ingen forventninger til regjeringen

Brevet fra "Tapt Skolegang" befinner seg nå hos Sameministeren, men Anne Kirsten Sara Anti sier at de ikke har noe særlig til forventninger om at kravene deres vil føre frem denne gangen heller.

- Det mest spennende er om de i det hele tatt tar seg bryet med å svare brevet nå når vi har lagt frem kravet, sier hun.

Anti er enig i Hanssen i at behandlingen av sakene deres går altfor tregt.

- De må begynne og jobbe fortere og godta våre krav om mer billighetserstatning.