NRK Meny
Normal

Krever at Redskins bytter navn

Mange kjente og mektige personer i USA krever at Washington Redskins skifter navn. Blant disse er president Barack Obama.

Redskins protest

Uramerikaneren Steve Morales fra Dallas holder opp en plakat som viser at navnet «rødhud ikke ærer urfolk».

Foto: LM Otero / Ap

En overveldende stor majoritet av Demokratene har uttalt at Redskins må bytte navn snarest. Blant disse er Nancy Pelosi, Harry Reid, 49 senatorer og president Barack Obama selv.

Nå inneholder lista også USAs justisminister Eric Holder, skriver Indian Country Today.

Uttalelsen kom da Holder ble spurt om Redskins-navnet under et intervju i ABC.

– Jeg kommer til å snakke veldig personlig nå. Navnet bør endres. Det er et skjellsord, svarte han.

Mistet patentbeskyttelsen

I juni ga USAs Patent- og varemerkekontor beskjed om at NFL fotballaget Washington Redskins ikke lenger får ha patent på navnet.

Dette betyr at klubben fortsatt kan bruke navnet, men det er ikke lenger patentbeskyttet, noe som kan føre til store økonomiske tap.

Redskins Name Football Sav Rocca

«Redskins» klinger i mange uramerikaneres ører som ordet «fjellfinn» gjør for mange samer.

Foto: Nick Wass / Ap

Grunnen til de har tatt denne avgjørelsen er nettopp det at navnet kan oppfattes som støtende. Redskin (rødhud) ble i tidligere tider brukt som skjellsord på uramerikanere.

Selv om NFL-kommisjonær Roger Goodell tidligere uttalte at navnet Washington Redskins i hans syn hedrer uramerikanerene, er det likevel mange som mener at navnet har heller motsatt betydning.

Til tross for voksende motstand mot navnet, har en gruppe av Redskins fans nylig sagt at de ikke liker en eventuell navneendring.

I Virginia er det dannet en gruppe som sier de er stolte av Redskins navnet, og de mener at navnet ikke bør endres fordi det handler samfunnets enighet mer enn noe støtende.