Hopp til innhold

Kjørte på rein - nekter å betale erstatning

Et erstatningskrav fra en reineier i Karasjok har gått helt til Landbruksdepartementet og et av Norges største forsikringsselskap. Sjåføren som kjørte på en rein i Porsanger, nekter nemlig å betale. 

Dødt reinsdyr som farskilt langs veien

Illustrasjonsfoto

Foto: Tor Schulstad

3.341 kroner er kravet fra reineieren til Storebrand.

– Han opplyser at han anser seg ferdig med denne saken og vil nekte å betale erstatning for det drepte dyret, skriver reineieren.

Forsikringen dekker

Informasjonssjef Kristin V. Tønnessen i Storebrand Skadeforsikring AS kjenner ikke den konkrete saken.

– Uansett kan jeg kun gi generelle kommentarer. Ansvarlig selskap vil under normale omstendigheter erstatte de skader som motorvogn forårsaker. Det vil si at vi ville erstatte et påkjørt dyr, sier hun til nrk.no/sami.

Oksereinen ble påkjørt på E6 i Porsanger i begynnelsen av oktober. Bileieren meldte i fra om uhellet til politiet. Ifølge erstatningskravet har vedkommende oppgitt både bilens registreringsnummer og forsikringsselskapet den er forsikret i, til reineieren.

Hundrevis blir drept

Hundrevis av rein blir påkjørt og drept på veiene i Finnmark hvert år. I juni i år ble imidlertid bare halvparten av påkjørslene meldt i fra ifølge tall fra politiet i Vest-Finnmark.

Både bileiere og reineiere er imidlertid i villrede hvem som må betale for drepte dyr.

Informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring opplyser at bileieren ikke behøver å betale for drepte dyr dersom vedkommende har kaskoforsikring.

– Vi har en "firbeintforsikring" som dekker skade på kjøretøy, uten bonustap og egenandel hvis kollisjonen meldes til politi eller viltnemnd. Bakgrunnen for dette er å gjøre lidelsen til dyret minst mulig.

– Reineier, som har hatt tap av reinsdyr, kan sende krav til bileiers forsikringsselskap, og få dekket verdien av reinsdyret under bileiers ansvarsforsikring. Dette forutsetter at bil og bileier er kjent, sier hun.

Bileieren får imidlertid ikke dekket skade på bilen hvis vedkommende har delkasko eller ansvarsforsikring.

–  Men reineier har krav på å få dekket sine tap under bileiers ansvarsforsikring. Også her må reineier dokumentere kravet sitt, og bil og bileier må være kjent, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Bileieren har rett

Bileieren som nå nekter å betale erstatningskravet fra reineieren i Karasjok, kan dermed ha grunnlag for å gjøre det.

– Ettersom den involverte sjåfør i dette tilfellet nekter å påta seg ansvaret for betaling av erstatning for den drepte reinen, vil jeg sende brevet til Landbruksdepartementet. Jeg vil be både departementet og reindriftsstyret se på saken og gi en tilbakemelding til alle reineiere om hvordan vi skal forholde oss til slike saker, skriver reineieren til departementet.

Landbruksdepartementet har sendt brevet fra reineieren videre til Justisdepartementet og Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL).

NRL-leder Nils Henrik Sara har tidligere uttalt at bileierne ikke trenger å betale noe som helst for drepte rein.

Korte nyheter

  • Kartverket snur – Oslove godkjent som Oslos samiske navn

    Etter et par måneder med forvirring om hvorvidt hovedstadens samiske navn var lovlig eller ikke, har Kartverket kommet til at Oslove godkjennes for offentlig bruk.

    – Det var en misforståelse fra vår side, og det beklager vi, sier Kartverkets seksjonssjef for stedsnavn, Helge Dønvold.

    Like før jul vedtok bystyret enstemmig at det samiske stedsnavnet på Oslo skal være Oslove.

    I januar fikk kommunen seg en overraskelse når Kartverket ga beskjed om at navnet ikke var godkjent for offentlig bruk.

    Etter samtaler med samisk stedsnavntjeneste, kom Kartverket til at kommunen har fulgt regelverket.

    Oslo vil nå vise fram byens samiske navn.

    – Jeg er veldig glad for at vi fikk det til, og at vi fikk formelt godkjent samisk navn på Oslo. Oslo er hovedstad for alle, også for samer som bor her og ellers i Norge, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg.

    Kommunens nettsider skal oppdateres slik at det samiske navnet også vises i byens logo. I tillegg til skilting, vil det fortløpende vurderes hvordan Oslove ellers skal synliggjøres.

    At Oslo skal få et samisk navn er en sak som har blitt jobbet med i mange år.

    Oslove er det sørsamiske ordet for Oslo. Ordet uttales på samme måte som det skrives, med ordlyd som «juletre».

    Samisk navn på Oslo. Skiltet er på Samisk hus i Oslo.
    Foto: Terje Haugnes / NRK
  • Vaššifalleheapmi sámi čájáhusa vuostta

    Mannan vahkkoloahpa vihahuvvui sámi čájáhus ”Colors of Colonialism” Stockholmmas. Juo beaivvi maŋŋá leai soames sárggodan vašálaš áitagiid čájáhusplakáhtaide, čállá SVT Sápmi.

    – Lei balddehahtti ja hui unohas, dadjá Emma Göransson, dáiddalaš jođiheaddji Aerpies.

    Earret iežá leai saomes málen oaiveskálžžu ja čállán ”Brigand” alit-fiskes teavsttain. ”Brigand”-sátni mearkkaša sullii bandihtajoavku ja lea rasisttalaš sátni.

    Dáhpáhus lea almmuhuvvon politiijaide.

  • Sámi mánáidgirjjálašvuođa seminára Oslos

    Sámedikki girjerájus, juoigiid searvi ja Norgga mánáidgirjeinstituhtta lágidit odne rabas seminára.

    Njálmmálaš muitaleapmi ja luohti lea leamaš dehálaš oassi sámi kultuvrras.

    Máinnasteapmi ja luohti lea čohkken olbmuid sihke gulahallama ja guoimmuheami bokte. Lea maiddái leamaš dehálaš oassi sámi mánáid bajásgeassimis. Semináras digaštallet earret eará, movt otná njálmmálaš árbevierru váikkuha sámi mánáid- ja nuoraidgirjjálašvuođa.

    Seminárii servet sihke juoigit, sámi girječállit, sámediggeráđđi, Cizáš – Oslo sámi mánáidgárdi ja earát.

    Lea vejolaš čuovvut seminára dás.

    Lisa Monica Aslaksen
    Foto: Iŋgá Káre Márjá Utsi / NRK