Hopp til innhold

Barna til Marianne kan ikke treffes

På grunn av koronatiltakene, er det mye usikkerhet om barna hennes kan krysse landegrensene.

Marianne Blind med familie

KRYSSE GRENSEN: Både Marianne og partneren hennes kan krysse grensen, men det kan ikke barna.

Foto: Privat

Marianne Blind bor og jobber i Norge, partneren hennes jobber i reindrifta og bor i Sverige. De yngste barna bor hos Marianne, mens den eldste datteren bor sammen med far i Sverige. Som grensegjengere får Marianne og partneren krysset grensa, men det kan ikke barna.

– Det finnes ingen regler som sier noe om barna, og hvilke regler som gjelder for dem, sier Blind.

På grunn av reindrifta så kan ikke partneren til Blind flytte til Norge. Samtidig går den eldste datteren deres på sameskole på svensk side av grensa.

– Grunnen til at hun går på skole der, er språket, sier Blind.

Ifølge regjeringens unntak for reisekarantene, kan barn reise fritt mellom landegrensene. Men dette gjelder kun dersom barnas foreldre ikke er sammen. For barna til Blind og partneren hennes er det derfor ikke mulig.

Selv om de har muligheten til å si at de ikke er sammen, føles det ikke rett for Blind å måtte lyve.

Sendte brev til Statsministerens kontor

Blind så seg lei av at disse restriksjonene skal påvirke deres hverdag i så stor grad, derfor har hun sendt brev til Statsministerens kontor, og til Norges, Sveriges og Finlands Sameting.

Hun har foreløpig ikke fått noe svar fra Statsministerens kontor.

– Jeg hadde egentlig ikke forventet noe svar, men jeg håper at de kan ta vår situasjon i betraktning neste gang de endrer koronatiltaksreglene, sier Blind.

Blind er oppgitt og føler regjeringen har glemt folk som er i samme situasjon som dem.

– En urimelig situasjon

Sametingsrepresentant og NSR leder Runar Myrnes Balto er med i Sametingsutvalget som jobber med slike grenseutfordringer.

Runar Myrnes Balto leder for NSR

HAR DIALOG: Sametinget har politisk dialog med justisministeren angående slike saker.

Foto: Pressebilde / NSR

Han sier det er bra at Blind har sendt brev til Sametingene.

– Marianne Blind og familien hennes har havnet i en skikkelig urimelig situasjon, sier Myrnes Balto.

Myrnes sier at denne saken er så konkret at de kan, og skal, prøve å finne en løsning på problemet.

Myrnes påpeker at det er regjeringen som må svare på denne problematikken. Men i tillegg forteller han at sametinget og NSR skal gjøre det de kan for å finne en løsning, slik at Blind kan reise mellom grensene så snart som mulig

Helse- og omsorgsdepartementet forstår den vanskelige situasjonen familien har havnet i, men de sier at alle må følge karantenereglene som er satt.

– Regjeringen er kjent med utfordringene reindriftsnæringen møter som del av karantenereglene. Skjerpet kontroll på grensene og krav om testing og karantene er en belastning for alle som beveger seg over grensene, men vi gjør dette for å holde smittetrykket nede, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Jeg forstår at dette er vanskelig, men vi håper alle sammen at vi så raskt som mulig kan komme tilbake til normalen igjen, sier Bjerke.

Korte nyheter

  • LKAB vil pause persontrafikken på Ofotbanen

    Denne vinteren har det vært flere avsporinger og lange perioder med stopp i trafikken på togstrekningen mellom malmbyen Kiruna i Nord-Sverige og Narvik i Nord-Norge.

    Nå foreslår gruveselskapene i Kiruna og Pajala, LKAB og Kaunis Iron, å sette persontrafikken på pause grunnet kapasiteten på Ofotbanen og Malmbanan.

    Det skriver avisen Fremover.

    Malmlagrene i Kiruna er nemlig fylt opp etter vinteren og mengden tilsvarer nå 600 fulle tog, ifølge avisen.

    LKAB-sjef Jan Moström sier til SVT at de foreslår dette for å unngå permitteringer av egne ansatte. Samtidig vil de redusere produksjonen i Kiruna.

    I første omgang reduserer de produksjonen med rundt en million tonn per år.

    Et malmtog har sporet av Ofotbanen.
    Foto: Kjetil Moe
  • Oppfordrer til boikott av sametingsvalget

    Til sommeren gjennomføres det nyvalg til Sametinget på finsk side. Valget fra i høst ble underkjent, fordi valgkomiteen fjernet flere personer fra Sametingets valgmanntallet før valget i høst.

    Professor Rauna Kuokkanen ved Lappi universitet oppfordrer til boikott av sametingsvalget på finsk side, som må gjennomføres på nytt til sommeren.

    – Ikke stem ved valget eller still opp som kandidat ved valget. Det er en måte å vise styrende organer med den finske stat i spissen, at vi ikke godtar at den finske stat og rettsapparatet blander seg inn i saker som angår oss samer, skriver Kuokkanen i en kronikk publisert i avisa Ávvir.

    Sametingspolitikere på finsk side er ikke enig i at boikott av valget er rett vei å gå.

    – Meget god og treffende analyse av Rauna Kuokkanen i denne saken, men jeg ønsker at folk stiller opp og stemmer ved valget. Det er vår måte å vise at vi bryr oss om samiske saker, sier sametingsordfører Piritta Näkkäläjärvi ved Sametinget på finsk side.

    Näkkäläjärvi får støtte fra flere andre sametingsrepresentanter som ikke ønsker noen boikott av sommerens nyvalg.

    – Vi må heller støtte opp om valget, for Sametinget er eneste måte å nå ut med våre samiske saker og utfordringer, sier sametingsrepresentant Asko Länsman.

  • Torskekutt får konsekvenser

    De kraftige kuttene i torske- og krabbekvotene begynner nå å få store konsekvenser for kystsamfunn i Nord-Norge.

    Allerede har mange fiskere tatt opp sin kvote for i år

    I dag kommer Stortingets næringskomité med sin mening om regjeringens kvotemelding som handler om hvordan myndighetene vil fordele fiskekvotene mellom de ulike fartøygruppene.

    I Finnmark håper mange at næringskomitéen kommer med forslag som gjør at kystfiskere – som er de minste fiskebåtene – får ta en større andel av fisken. Blant dem er Vardø-ordfører Tor-Erik Labahå.