NRK Meny
Normal

Kontrollkomiteen: – Hva har Karasjok kommune brukt Utøya-pengene på?

Bruken av 2 millioner kroner myntet på Utøya-ungdommen i Karasjok blir tatt opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Asylbarnhøring

Komiteleder Martin Kolberg vil vite hva Karasjok kommune har brukt 2 millioner kroner på.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har fulgt bruken av Utøya-pengene med argusøyne. En stund var de på nippet til å åpne kontrollsak mot helseministeren.

Nå tar de opp igjen saken etter at Karasjok kommunes kontrollkomite i realiteten fastslo at rådmannens rapport fra november i fjor er et falsum, skriver avisa Ságat i sin papirutgave.

I et brev undertegnet av komiteleder Martin Kolberg (Ap) ber de helse- og omsorgsminister Bent Høie svare på hvordan han i januar i år kunne skrive til komiteen at Karasjok kommune har brukt 2,55 millioner kroner til psykisk helsetjeneste, fastlege og helsesøster, når kommunens eget kontrollutvalg fastslår at Karasjok bare kan redegjøre for bruken av 400.000 kroner.

Avventer svar

Medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Gunvor Eldegard (Ap), sier til Ságat at komiteen ber om kommentar fra statsråden, da de nye opplysningene i saken ikke stemmer overens med det svaret statsråden gav forrige gang.

Gunvor Eldegard, Ap

Gunvor Eldegard (Ap).

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Kontrollkomiteen har anledning til å be om svar på spørsmål fra en statsråd i saker der komiteen ønsker et svar, opplyser Eldegard til avisa.

Avhengig av svaret kan komiteen åpne sak om temaet.

Da kan komiteen eventuelt kalle inn til høring, og lage en innstilling for debatt i Stortinget.

– Nå har komiteen sendt spørsmål til statsråden, og vi venter på hva han vil svare før vi får gjort noe mer, sier Eldegard til Ságat.

Rådmannen: – Ulike regnemetoder

Rådmann Elfrid Boine har vært i skikkelig hardt vær i forbindelse med bruken av Utøya-midlene.

Sissel Gaup

Sissel Gaup, Karasjoklista.

Foto: Mattis Sara Wilhelmsen / NRK

Kommunestyrerepresentant Sissel Gaup (Karasjoklista) gikk nylig knallhardt ut mot rådmannen. Gaup sa at hun ikke lenger har tillit til Boine som rådmann.

– Rådmannen sa i fjor høst at hvis rapporten hennes ikke stemmer etter at saken er undersøkt på nytt, så vil hun fratre sin stilling. Men i dag sa hun absolutt ingenting om dette. Hun hevdet derimot at hun vil gjøre en bedre jobb, men jeg kan ikke se hvordan hun skal klare det, uttalte Sissel Gaup i et intervju med NRK.

To millioner Utøya-kroner er borte i Karasjok. Rådmannen sier ulik praksis for utgiftsføring har ført til at kommunen kommer dårlig ut.

Elfrid Boine

Rådmann Elfrid Boine.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

I rapporten rådmannen leverte til ordføreren i høsten 2014, ble det ført opp kostnader for en sum på omlag 2,6 millioner kroner. Kontrollutvalget i Karasjok kommune har gått gjennom pengebruken, og i deres rapport bestrides rådmannens opplysninger. I denne rapporten kommer det frem at kommunen kun har grunnlag for å dokumentere for bruken av 417.000 kroner.

– Vårt syn er at vi har fremstilt det vi har brukt på riktig måte. Så er det kanskje sånn at vi har valgt feil fokus på hvordan vi har brukt pengene, sier rådmann Elfrid Boine til NRK.