NRK Meny
Normal

Møtes om Kystfiskeutvalgets innstilling

Mandag skal Sametingspresident, Egil Olli, møte Fiskeri- og kystminister, Lisbeth Berg-Hansen, om Kystfiskeutvalgets innstilling.

En irritert Egil Olli (Ap) ber om ordet.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Olli kom med en hilsen til landsmøtet i Arbeiderpartiet denne uken, der han trakk frem konsultasjonen han mandag skal ha med Fiskeri- og kystminister, Lisbeth Berg-Hansen, om Kystfiskeutvalgets innstilling (ekstern side).

Til den samiske avisen Ávvir sier Egil Olli at han har stor tro på denne siste politiske konsultasjonen med ministeren.

Håper det skal gå bra

For tre måneder siden sa historiker Steinar Pedersen, at han frykter at regjeringen vil forkaste Kystfiskeutvalgets innstilling.

Det er Egil Olli som mandag møter Lisbeth Berg-Hansen, og Sametingspresidenten har tro på at de med konsultasjonene skal få slått fast samers og andres rett til fiske i havet utenfor Finnmark.

– Jeg har tro på at vi skal komme i mål med arbeidet vårt, sier Olli til Ávvir.

Jobbet administrativt

Det er blitt jobbet administrativt med dette spørsmålet, og de politiske konsultasjonene er blitt utsatt flere ganger, sist i mars, når Sametinget skulle møte Fiskeri- og kystminister, Lisbeth Berg-Hansen.

Da begynte også fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad (Ap) å bli utålmodig, og fryktet det fortsatt skulle drøye.

Egil Olli vil ikke gå inn for noen midlertidige løsninger i denne saken og er klar på at Sametinget vil stå på for de historiske rettighetene samer og andre har til havet utenfor Finnmark, som de ønsker skal bli vedtatt.