NRK Meny
Normal

– Løse påstander, helt grepet ut av luften

Raimo Valle tror ikke nordmenn flest kjøper EDLs konspirasjonsteori om samenes hemmelige agenda.

Raimo Valle

Statssekretær for samiske saker, Raimo Valle.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Organisasjonen Etnisk og demokratisk likeverd (EDL), mener hardnakket at samer har skjulte planer om å overta styringen i de nordligste fylkene.

I en e-post til en rekke stortingspolitikere, skriver EDL blant annet om en type hemmelige konsultasjoner mellom samiske organisasjoner og sentrale myndigheter som har pågått de siste 20 årene.

– Ikke troverdig

Statssekretær for samiske saker, Raimo Valle (Ap), tror ikke at befolkningen i Norge vil tro på opplysningene EDL bringer på banen:

– Det vil jeg kalle for rene konspirasjonsteoreier. Jeg ser ikke at EDL på noen som helst måte klarer å underbygge sine påstander på en troverdig måte.

– Frp går enda lengre og sier at samer har skjulte planer om å danne en egen samisk stat. Hva mener du om det?

– Det er påstander som vi hører fra tid til annen, og jeg synes at de som mener å ha slike beviser skal legge dem fram slik at også andre får se dem og vurdere dem. Jeg velger å se på det som løse påstander, helt grepet ut av luften.

– Planene startet de med i 1945 og det var de som oppfant og laget kriteriene for samemanntallet slik det er i dag

Lederen i EDL, Turid Bjørnstrøm

– Femte kolonister

Turid Bjørnstrøm

- Menneskerett og demokrati gjelder ikke for alle i Finnmark. Her gjelder dette kun for de som har definert seg som samer, sier Turid Bjørnstrøm.

Foto: Thor Thrane / NRK

Valle mener denne typen ikke har noe å gjøre på den politiske arena, og drar en retoriskparallell med røtter i den spanske borgerkrigen:

– Jeg tror ikke det er sunt for den offentlige debatten, og heller ikke for debatten om hvordan type samepolitikk vi skal ha i landet.

– Det at man stempler en gruppe som femtekolonister i et land i en stat, det er noe som har vært gjort mange ganger i historien. Jeg synes vi skal holde den politiske debatten i Norge på et annet plan, sier Raimo Valle til NRK.

– Ingenting å skjule

Stortingsrepresentant Jan Henrik Fredriksen påstår at den såkalte Honningsvåg-deklarasjonen som samekonferansen vedtok høsten 2004, beviser at samer har skjulte planer om en egen statsdannelse. Deklarasjonen slår fast at samer er ett folk, og at rikenes grenser ikke skal bryte samefolkets fellesskap.

– Hva skulle vært skjult i denne deklarasjonen? spør Valle retorisk.

– Dette er jo en offentlig deklarasjon vedtatt på en åpen konferanse hvor jeg sjøl var til stede. Jeg klarer ikke på noen måte å tolke denne deklarasjonen i nærheten av det Fredriksen gjør.

– Hva synes du om at en stortingsrepresentant seriøst hevder at samer har en skjult agenda om egen statsdannelse?

– Vi har ytringsfrihet i Norge. Det er ikke noe forbud mot å uttale seg på ukloke måter.


Hør saken på norsk her: