Hopp til innhold

Adrian og Áili tok i mot kongen og dronningen

NESSEBY: Kongeparet fikk oppleve både joik, korsang og samisk minimarked under deres besøk i Varangerbotn i Nesseby.

Her gir Adrian Michelsen og Áili Kristine Buljo blomster til kongen og dronningen ved de kongeliges ankomst, i Varangerbotn, Nesseby.

Her gir Adrian Michelsen og Áili Kristine Buljo blomster til kongen og dronningen ved de kongeliges ankomst, i Varangerbotn, Nesseby.

Nessebyordfører Knut Store var spent foran møtet med Kong Harald og Dronning Sonja, som er på rundreise i Finnmark.

– Vi har hatt et stor apparat i gang for å forberede oss til denne begivenheten, sa en henrykt ordfører til NRK like før kongeparets ankomst.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Det er ikke første gang at denne lille sjøsamiske kommunen har besøk av de kongelige. Det forrige besøket skjedde for 81 år siden av daværende kronprins Olav og kronprinsesse Märtha. De giftet seg i mars 1929 og den første viktige offisielle reisen de foretok var til Finnmark i 1934.

Den gang ankom kongeparet Nesseby i sameklær. Ordfører Knut Store er spent på hva kongeparet har på seg denne gang.

Kunstutstilling

Mottakelsen skjer på Varanger Samiske Museum. Kunstner Hege Annestad Nilsen har for anledningen stilt ut sine fotografier som er inspirert av kunstnere John Andreas Savio (1902-1938). Hun viser også en interaktiv installasjon der man, bokstavelig talt, får stå i Savios fotspor.

Annestad Nilsen er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og arbeider med foto, video, lyd og installasjon.

Med base i Alta, har hun deltatt på en rekke utstillinger i Norge og i utlandet.

Men også lokale kunstutøvere vil få anledning til å vise frem sine produkter, blant annet sølvsmed Anu Forselius som lager sølvsmykker, koftesølv og tilbehør.

Eldre får hilse på kongeparet

Ved besøket i Nesseby vil kongeparet også få anledning til å hilse på Nessebys eldre, nemlig Hans Persen fra Varangerbotn, Ingrid Iversen fra Barsnes, Marie B. Utse fra Bunes og Helmer Losoa fra Byluft.

Hans Persen har vært i reindrifta hele sitt liv. Ved siden av reindrift har han vært en ivrig sjølaksefisker, noe han dessverre har måttet avslutte i fjor på grunn av sviktende helse.

Hans er en av kommunens viktige kultur- og tradisjonsbærere med sin kunnskap om reindrift, om naturen og hele det store spekteret som vedrører utmarksnæring.

Ingrid Iversen er oppvokst i Barsnes på sørsiden av fjorden. Hele sitt liv har hun vært engasjert i foreninger som Nyborg helselag og Sørsiden Tabernakelforening.

Hun er en flink duodji-utøver, og har spesialisert seg på strikking med samisk design; kofter, gensere, votter, luhkkaer med mer.

Ingrid har alltid vært en omsorgsperson som setter andres ve vel foran sitt eget.

Marie B. Utse er damen som har sydd kofter til «alle» nessebyværinger, både til kvinner, menn og barn.

Hun var for en god del år siden en av de få som mestret kunsten å sy tradisjonelle samekofter. Takket være henne har tradisjonskunnskapen overlevd slik at den i dag lever i beste velgående.

Helmer Losoa har bygget sin egne samiske samlinger i form av et privat museum.

Han har stor interesse av og lidenskap for å ta vare på samiske kulturminner i form av bruksgjenstander, klær og fangstredskaper som var i bruk i Varangerregionen i tidsrommet 1900-1960. Med stor flid og høy grad av kreativitet har han etablert et fantastisk sted som blir hyppig besøkt av turister, skoleklasser, lokalbefolkningen og andre.

Korte nyheter

  • Godkjente gruve – selv om grunneier sa nei

    Loga sámegillii.

    Sveaskog, Sveriges største skogseier og eid av den svenske stat, avslår gullgruven i nærheten av Gunnarn i Storuman kommune i Västerbotten.

    Sveaskog ber om å verne området fra skoghogst.

    Selskapet Lappland guldprospektering fikk i 2017 tillatelse til å grave etter gull og søl i Stortjärnhobben, sør for Storuman.

    Bergforvaltningen har godkjent arealbruken til selskapet – selv om grunneier Sveaskog og Naturvernforbundet ikke har sagt seg enig i det.

    Nå har Sveaskog klaget inn beslutningen. Det melder SVT Sápmi.

  • Dohkkehedje ruvkki – vaikko eananeaiggát ii dáhtui suddjet guovllu

    Les på norsk.

    Ruoŧabeale stáhta meahccefitnodat Sveaskog hilgu golleruvkke Viertá gili lahkosis, Luspie gielddas, Västerbottenis.

    Sveaskog dáhttu suddjet ja várjalit guovllu vuvddiid čuollamis.

    Lappland guldprospektering nammasaš fitnodat oaččui 2007:s juo lobi roggat golli ja silbba Stortjärnhobbenis, moadde beanagullama máttabeale Luspie gili.

    Báktedoaimmahat lea dohkkehan eanangeavahanlobi fitnodahkii – vaikko eananoamasteaddjit Sveaskog ja Luonddugáhttendoaimmahat eai leat mieđihan dasa.

    Dal Sveaskog lea váidalan mearrádusa. Dan dieđiha SVT Sápmi.

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen