Hopp til innhold

Delte ut språkpris til samisk Snapchat-konto

Gjennom Snapchat-kontoen Snaepmie har unge samer fått snakke og høre samisk hver dag. I dag fikk de anerkjennelse for jobben de gjør.

Konge utdeler språkløfte-prisen

KONG HARALD: Delte ut språkløfte prisen til Ánne Márjá Guttorm Graven

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

Loga ášši sámegillii.

Ánne Márjá Guttorm Graven startet Snapchat-kontoen Snaepmie for snart tre år siden. Hun ville skape en plass på sosiale medier hvor samisk skulle høres og brukes.

I dag fikk hun Sametingets språkkløftpris for jobben hun, og alle de som har snappet på Snaepmie, har gjort for å synliggjøre samisk språk.

Kongen utedeler språkløfteprisen

Kong Harald, Sametingspresident Aili Keskitalo og Ánne Márjá Guttorm Graven.

Foto: Mattis Wilhelmsen / NRK

Det var Kong Harald som delte ut språkprisen i anledning den samiske språkuken som markeres over hele landet.

– Jeg er utrolig glad for å få denne prisen og vil dele den med alle som har fulgt, snappet og brukt Snaepmie, sier Ánne Márjá Guttorm Graven.

– Viktig at samisk er synlig

Snaepmie er en samiskspråklig Snaphcat konto, hvor en ny person snapper hver dag. Kravet til snapperne er at de skal snappe på et av de samiske språkene.

– Mye av kommunikasjonen nå til dags skjer på ulike digitale plattformer, som for eksempel Snapchat. Da er det kjempe viktig at samisk også er synlig der. Snaepmie viser at man kan nå mange selv om man bruker kun samisk, sier Ánne Márjá.

I år er første gang Sametinget deler ut Språkløftprisen. Det skjer i forbindelse med Samisk språkuke som går av stabelen denne uka. Prisen deles ut til en virksomhet eller organisasjon som bruker og synliggjør samisk på en god måte i sin daglige drift.

– Snaepmie har gjort at samisk er blitt synlig på sosiale medier. Unge som ellers ikke ville ha hørt eller kommunisert på samisk, har fått en kanal hvor dette er mulig, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Hun hyller Ánne Márjá som på eget initiativ har startet Snaepmie og driver den helt gratis.

– Det viser den store kjærligheten og viljen samene har for å stå på for språket, sier Aili Keskitalo.

Folk flest er på sosiale medier

Høgskolelektor Harald Amdal underviser i sosiale medier ved Oslomet og Høgskolen i Kristiania. Han mener det er veldig vikitg at man vektlegger språk i sosiale mediekanaler som Snapchat.

Harald Amdal

Folk flest er på sosiale medier, sier Harald Amdal, som underviser i sosiale medier ved Oslomet og Høgskolen i Kristiania.

Foto: Charlotte Elise Gundersen

– Det er bare å gå inn å se på den store bruken av Snapchat blant unge og voksne, det er der folk er, sier Amdal.

I følge tall fra Ipsos er det 2598000 Snapchat profiler i Norge. Nær fire av fem unge brukere er innom Snapchat flere ganger om dagen.

– Det ligger store muligheter der til å påvirke folk via sosiale medier. Ved å føre godt språk på Snapchat, kan man være til nytte for andre. Jeg håper at Snaepmie kan stimulere folk til å bruke samisk i andre sosiale mediekanaler også, sier Amdal.

– Fint å få anerkjennelse

Ánne Márjá har brukt utallige timer på å administrere Snapchat-kontoen. Hun bruker tid på å finne og kontakte nye snappere hver dag. Hun må også følge opp de som snapper og det som blir lagt ut på kontoen. Alt dette gjør hun på fritiden, og helt gratis.

– Jeg må innrømme at jeg til tider har blitt både sliten og lei, derfor var det utrolig motiverende å få anerkjennelse for jobben man gjør. Det gjør at jeg får lyst til å fortsette med dette, sier Ánne Márjá.

Hun vet enn å ikke hva prisen på 30 000 kroner skal brukes til.

– Jeg tenker at dette kan være min belønning, jeg har jo holdt på med dette gratis i flere år. Kanskje jeg kan kjøpe meg en ny telefon, som jeg jo trenger for å holde på med Snaepmie, sier Ánne Márjá.

Korte nyheter

  • Tidligere sultestreiker fyller 75 år

    Sameaktivisten og tidligere sultestreiker, Niillas Aslaksen Somby, fyller 75 år i dag.

    Han var med i aksjonistgruppen under aksjonene mot Alta-utbyggingen. Han ble kjent da han sammen med seks andre samer sultestreiket utenfor Stortinget i 1979.

    Somby, John-Reier Martinsen og en tredje ukjent person forsøkte i 1982 å sprenge ei bru i Alta. Da skadet Somby et øye og mistet venstre arm.

    Loga sámegillii

    Niillas A. Somby
    Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK
  • Så mye får samiske kommuner fra Havbruksfondet

    Regjeringen foreslår å øke overføringen til Havbruksfondet med om lag 900 millioner kroner, sammenlignet med det opprinnelige budsjettet for 2023.

    Det er foreslått at det totalt skal utbetales 1,4 milliarder samlet til kommuner og fylkeskommuner som legger til rette for oppdrettsvirksomhet.

    – Dette er friske penger inn i trange kommunebudsjetter som vil bidra til velferd og utvikling lokalt. Utbetalingene er en del av samfunnskontrakten, kommuner som legger til rette for næringsvirksomhet skal kompenseres for dette, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

    – Arbeiderpartiet og Senterpartiet har hele tiden arbeidet for at lokalsamfunn og kommuner langs kysten vår skal sitte igjen med mer av verdiene som skapes i oppdrettsnæringa. Det sikrer vi nå. Disse pengene vil bidra til styrking av eldreomsorg, skole og andre viktige tjenester, samt gi kommunene mer muskler til å skape ny aktivitet og næringsutvikling, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).

    Nå kan du se hvordan milliardene fordeles.

    Fire samiske forvaltningskommuner får til sammen 18,4 millioner kroner.

    Samiske kommuner:

    • Hamarøy mottar 12 002 348,31 kroner

    • Lavangen (Loabák) 2 495 867,25 kroner

    • Kåfjord (Gáivuotna) 998 346,90 kroner

    • Nesseby (Unjárga) 2 928 484,24 kroner

    Bykommuner:

    • Bodø 6 219 146,56 kroner

    • Tromsø 15 431 392,59 kroner

    • Alta 3 430 336,06 kroner

    Fylkeskommuner:

    • Trøndelag 32 974 984,68 kroner

    • Nordland 35 828 522,43 kroner

    • Troms og Finnmark 44 128 370,63 kroner

    Ordfører i Hamarøy Britt Kristoffersen Løksa sier til NordSalten avis at det er gode nyheter som kommer godt med på slutten av året.

    – Da vi foretok siste budsjettregulering for 2023 var det med et forsiktig anslag på 5 millioner, det var altså mer å hente og det er jeg veldig fornøyd med, sier Løksa.

    Smolten AS på Innhavet
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Ovddeš nealgudeaddji deavdá 75 jagi

    Sámeaktivista ja ovddeš nealgudeaddji, Niillas Aslaksen Somby, deavdá odne 75 jagi.

    Álttá dáistalemiid áigge son lei mielde sámi ákšunistajoavkkus. Son šattai dovddusin go lei dan čieža sápmelačča gaskkas geat nealgudedje ižaset Stuorradikki olggobealde jagis 1979.

    Somby, John-Reier Martinsen ja čiegus goalmmát olmmoš geahččaledje jagis 1982 bávkalit šaldi Álttás. Dalle Somby skáidnii nuppi čalmmi ja massii gurut gieđa.

    Niillas A. Somby
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK