Må de kjempe om ordførerklubba?

ALTA (NRK): For første gang møtes Kvænangen, Loppa, Kautokeino og Alta for å vurdere kommunesammenslåing, og en avgjørelse må taes innen sommeren 2016. Samtlige ordførere presiserer dog at de fortsatt er langt ifra å bestemme seg.

Tre ordførere sammen

Må de kjempe om ordførerklubba i fremtiden? Ordfører i Kautokeino Klemet Erland Hætta, Loppa-ordfører Jan-Eirik Jensen og Alta-ordfører Laila Davidsen.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Logo valggat

Klokken 13 i ettermiddag gikk startskuddet for et om noe historisk kommunestyremøte i Alta. Her er nemlig tre Finnmarks-kommuner og én Troms-kommnue samlet for å vurdere positive og negative sider ved en eventuell sammenslåing.

Klemet Erland Hætta

Kautokeino-ordføreren er skeptisk til en kommunesammenslåing, men er åpen for diskusjon og debatt før avgjørelsen taes.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Vi er her for å lære og for å kunne ta en beslutning til neste år, sa Alta-ordfører Laila Davidsen til de mange titalls representantene under innledningen.

Ordfører i Kautokeino var noe mer bastant i sin uttalelse til NRK i ettermiddag:

– Hvis jeg skal spå i kortene et år frem i tid, sitter ordføreren i kommunen vår alene med ordførerklubba fremover.

Det samiske taper

For selv om Kvænangen, Loppa, Kautokeino og Alta to dager til ende sitter for å diskutere fordeler og ulemper ved sammenslåing, er det langt ifra sikkert at det blir reelt.

– Vi har sagt at vi også ønsker utredning med Karasjok kommune for å se på det samiske perspektivet i storkommunen. Det er viktig for oss, fortsetter Hætta.

Han er nemlig bekymret for at det samiske i en eventuell storkommune vil bli nedprioritert både sosialt og økonomisk. Det er noe han som sittende ordfører ikke kan finne seg i.

– Det er derfor den største ulempen ved en eventuell sammenslåing.

NRK Sápmi følger kommunestyremøtet videre i dag og i morgen!

Felles kommunestyremøte

Representanter fra Kvænangen, Loppa, Kautokeino og Alta sitter nå i kommunestyremøte i Alta.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK