NRK Meny
Normal

Tidlig ute med å vurdere fremtidige kommunegrenser

Regjeringen er i gang med å endre på dagens kommunegrenser. Det har kommunene i Ofoten tatt på alvor.

Kommunesammenslåing Ofoten

Fire av de fem Ofoten-kommunene har søkt og fått midler til dette arbeidet, og i 2015 legger Ballangen, Evenes og Narvik sammen med Tysfjord fram sitt syn på dette.

Foto: NRK

Kommunene i Ofoten tar dette seriøst og som de første i Norge er de i gang med utredningen. De har begynt å vurdere hvilke kommuner de kan slå sammen.

Den nye regjeringens første bevilgning for å gjøre noe med kommunestrukturen i Norge går til Ofoten-regionen. Fire av de fem Ofoten-kommunene har søkt og fått midler til dette arbeidet, og i 2015 legger Ballangen, Evenes, og Narvik sammen med Tysfjord fram sitt syn på dette.

For Tysfjords del er det dessuten snakk om å dele kommunen i to.

Tjene innbyggerne på best mulig måte

Tor Asgeir Johansen

– Nå skal vi utrede og se på resultatene derfra, og så skal vi ta noen stillinger på det, forteller Tysfjordordfører Tor Asgeir Johansen.

Foto: Sander Andersen

En diplomatisk ordfører i Tysfjord, som samtidig er nestleder i Ofoten regionråd, er mest opptatt av innbyggernes ve og vel.

– Nå skal vi utrede og se på resultatene derfra, og så skal vi ta noen stillinger på det. Det som gjelder er å tjene de innbyggerne som bor her på best mulig måte. Kommunestyret har vedtatt å gå inn i dette arbeidet. Man er åpen for å se løsninger begge veier. Eventuelt å stå som egen kommune som i dag. Det avgjør hvilket resultat vi får av dette arbeidet, forteller ordfører i Tysfjord Tor Asgeir Johansen.

Tysfjord kommune bør deles

Jan Ivar Jakobsen

Jan Ivar Jakobsen mener at Tysfjord kommune bør deles i to.

Foto: Sander Andersen

Blokkene i kommunestyret er delt av fjorden, og opposisjonen på sørsida av kommunen er ikke i tvil.

– Vi har jo i dag mange funksjoner som er delt slik som innen helse. Vi snakker også om politi-samarbeid, renovasjon, Altså mange praktiske ting i hverdagen til folk, så bør Tysfjords vest eller sørside gå sørover og nordsida av fjorden nordover dersom det skal være en funksjon bak det hel, sier opposisjonspolitikeren Jan Ivar Jakobsen fra Felleslista.

SE HELE SAKEN PÅ SAMISK:

Vuona ráddidus le álggám bargov rievtadit suohkanrájájt. Dav Ufuohtá suohkana alvosláhkáj giehtadalli, ja li vuostasj suohkana Vuonan gudi guoradallambargujn li álggám.

Ballangen, Evenes, Narvik og Tysfjord kommuner har søkt og fått penger til å vurdere hvilke kommuner som kan slås sammen. I denne reportasjen er Tysfjordordfører og Tor Asgeir Johansen, Tysfjordpolitiker i opposisjonen Jan Ivar Jakobsen, Oddmund Paulsen fra vestsiden, Michelle Seljeseth fra østsiden og Nils O. Nilsen fra østsiden. Reporter: Sander Andersen