Kommunen hjelper ikke Arnold (71) og naboene med bredbånd

Arnold (71) driver postordrefirma uten bredbånd og mobildekning. Men kommunen gir ikke penger til bredbåndsutbygging.

Arnold Stormo

Arnold Stormo er skuffet over kommunens avslag.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Fauske kommune er ikke i posisjon til å bidra med finansiering av utbygging av bredbånd i nevnte område, skriver rådmann i Fauske kommune, Geir Mikkelsen i en e-post til selskapet Breiband.no.

Uten mobildekning og bredbånd

I april i år skrev NRK om Arnold Stormo (71) fra Stormo i Fauske som driver et postordrefirma som selger bildeler. Dette gjør han helt uten mobildekning og bredbånd.

Kundene bestiller bildelene via fasttelefon, og bestillingene fra leverandøren gjør han via ISDN-nett. En gammel og treg teknologi der det gjerne tar flere minutter før en internettside åpner seg. Og bilder som kunder sender ham må han vente på i 40 minutter.

Løsning til 150.000

Jan-Tore Dannemark

Jan-Tore Dannemark i Breiband.no har en løsning som koster 100.000-150.000 kroner å etablere.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Selskapet Breiband.no engasjerte i saken etter å ha lest NRKs nettartikkel, og tok kontakt med Fauske kommune der de presenterte en løsning som vil gi bredbånd via satellitt til Arnold og naboene.

Satellittbredbånd er bredbånd levert via satellitt, og leveres på samme måte som TV-satellitt via en parabolantenne. Teknologien er tilgjengelig for omtrent 97 prosent av befolkningen.

Stormo er blant de tre prosent som ikke har dekning, men selskapet har løsninger i slike tilfeller.

– Vi vil sette opp en signalforsterker på fjellet som videresender signaler til husene. Det vil koste et sted mellom 100.000 og 150.000 kroner, forklarer daglig leder Jan-Tore Dannemark.

– Dette burde kommunen bidra til for å gi bredbånd til innbyggerne sine.

Kommunen sier nei

Geir Mikkelsen

Rådmann Geir Mikkelsen i Fauske kommune avslår tilbudet fra Breiband.no.

Foto: Gildeskål kommune / Pressefoto

Men kommunen takker nå nei til tilbudet.

– En mulig fremtidig kommunal medfinansiering i forhold til digital infrastruktur må være tuftet på en vurdering av hele kommunen i stort. Det foreligger i dag ikke planer for en slik utredning, svarer rådmann Geir Mikkelsen i e-posten.

Dette faller ikke i god jord hos innbyggerne.

– Det er trasig. Jeg vet ikke om de skal ha oss alle til å bo i sentrum av Fauske. Det er jo ikke snakk om noen svimlende summer akkurat, sier Arnold Stormo.

Vil finne en løsning

Daglig leder i Breiband.no forstår ikke avslaget fra kommunen.

– Vi undrer oss litt at kommunen ikke er villig til å betale noe som helst for at innbyggerne skal få bredbånd, sier Jan-Tore Dannemark.

Nå ser selskapet etter andre løsninger.

– Vi er nå i dialog med befolkningen i området og vil skissere en løsning i løpet av neste uke hvor kundene bidrar litt. Men da må vi ha minimum fem kunder.

NRK har ikke lyktes med å komme i kontakt med rådmann eller ordfører for en kommentar i denne saken.