NRK Meny
Normal

Her fjerner kommunen farlig søppel og skrot på privat eiendom

Eieren må selv betale oppryddingen. Pålegg og tvangsmulkt hjalp ikke.

Rydding på privat eiendom i Tana

Tana kommune aksjonerte i dag, og fjernet avfallet.

Foto: Tana kommune

16 bilvrak, tremateriale og farlig avfall ble onsdag fjernet fra en privat eiendom i Tana.

– Vedkommende har selv fått muligheten til å rydde opp, men har ikke fulgt påleggene vi har gitt siden 2012. Derfor iverksatte vi oppryddingen i dag, forteller avdelingsleder Svein-Ottar Helander i Tana kommune til NRK.

NRK har ikke kommet i kontakt med mannen som bor på eiendommen i Båteng. Ifølge kommunen var han tilstede da bilvrakene og avfallet ble fjernet i dag.

– Må betale utgiftene selv

Da saken første gang ble tatt opp av kommunen sommeren 2011 etter tips fra naboer, uttalte mannen at han ikke betraktet det som lå på eiendommen hans som søppel.

Bilvrak på privat eiendom i Tana

Her er en del av bilvrakene og avfallet på en privat eiendom i Tana.

Foto: Tana kommune

– Det andre velger å kalle for søppel og avfall er i henhold til min livsfilosofi ikke det, men gjenstander som har historisk verdi for meg, sa han da.

Avdelingsleder Svein-Ottar Helander vet ikke hva oppryddingen koster. Han viser til forurensingsloven som gir hjemmel til å kreve oppryddingen dekket av eier.

Miljø-, landbruks- og utmarksutvalget vedtok enstemmig i mars å gjennomføre opprydding på eiendommen. Årsaken var at verken pålegg eller tvangsmulkt har fått eieren til å gjøre noe. Mannen påklaget vedtaket om tvangsmulkt til fylkesmannen, men den ble ikke tatt til følge.