Minister Sanner feiret samene – han er uenig med regjeringspartnerens samepolitikk

Twitter-meldingen til Frps stortingsrepresentant om Samenes nasjonaldag har skapt storm i sosiale medier. Nå kommer minister Jan Tore Sanner på banen, han er uenig med Frp i at Sametinget bør avvikles.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner gestikulerer med hendene

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier at Leirsteins uttalelse ikke er i tråd med regjeringens politikk.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Kommunal- og moderniseringsministeren sier det er en kjent sak at Frp ønsker å legge ned Sametinget.

I et intervju med NRK i ettermiddag understreker Sanner at til tross for at Frp er i regjeringen, så det ikke dette regjeringens standpunkt:

– Jeg var selv ute og feiret Samefolkets dag på lørdag, og jeg er uenig i det Ulf Leirstein skriver i Twitter-meldingen, og den er heller ikke i tråd med det som er regjeringens politikk.

«Eller skal vi gi uhjelp?»

Ulf Leirstein insinuerte på Twitter at dersom samene vil ha en nasjonaldag så bør samenes eget land betale for samisk kultur.

Her er Twitter-meldingen som har satt sinnene i kok:

Ulf Lersteins twittermelding om sametinget og Stortinget som flagger med det samiske flagget

Denne Twitter-meldingen la stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) ut 6. februar. Mange har reagert på meldingen og kalt den smålig.

Foto: Gorm Kallestad og Skjermdump/Twitter / NTB scanpix

Han benyttet også samenes egen dag til å kritisere teksten i samenes nasjonalsang slik:

«Ifølge samenes nasjonalsang ønsker de et eget land. Da bør de betale selv ihvertfall, enig? Eller skal vi gi uhjelp?»

Sametingets nedleggelse er noe Fremskrittspartiet har programfestet for lengst, og har blant annet foreslått å gjøre parlamentsbygget til et hotell.

– Vil bevare Sametinget

– Fremskrittspartiets primære standpunkter i denne saken er velkjent, samtidig så er regjeringens politikk helt tydelig, og den har også et bredt flertall i Stortinget, nemlig at vi vil bevare Sametinget, forteller Sanner.

– Så du tar klart avstand fra det Ulf Leirstein skriver på sin Twitter-konto?

– Jeg er uenig. Og Twitter-meldingen hans er heller ikke i tråd med det som er regjeringens politikk, gjentar Jan Tore Sanner.

Vil ha forklaring

Presidenten til Sametinget, Aili Keskitalo, sier at påstandene til Leirstein bare er tull, men som likevel kan medføre rot i det norske samfunnet dersom regjeringen ikke ber om unnskyldning.

– Jeg kommer til å be regjeringen til å forklare hva deres offentlige politikk egentlig er, sier Keskitalo.

Både Stortingspresidenten, statsministeren, kommunalministeren og regeringen på sine offentlige sider omtaler 6. februar som Samefolkets dag, og ikke Samenes nasjonaldag, slik Sametinget selv har vedtatt at dagen offisielt heter på norsk.

Sametinget i Karasjok

Sametinget ble opprettet i 1989, og hovedadministrasjonen holder til i Karasjok.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK