NRK Meny
Normal

Med stø kurs mot krise

Sametingspresidenten har et hoff med rådgivere rundt seg som nå er i ferd med føre Sametinget inn i full krise.

Jarle Jonassen

Jarle Jonassen må vikariere for Aili Keskitalo, krever NSR.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Om to uker kan Jarle Jonassen - den mest erfarne sametingspolitikeren - bli offer for rådgivernes amatørskap, manglende innsikt i politisk strategi og sviktende dømmekraft.

NSR-leder Silje Muotka

NSR-leder Silje Muotka.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Fastholder Norske Samers Riksforbunds lederskap bestående av Lene Hansen, Silje Muotka, Roger Pedersen og Aili Keskitalo kravet om Jonassen som president, blir det koas fredag 28. september.

Vil unngå visepresident Sara

Krisen Sametingets regjering allerede er inne i, har ingen ting å gjøre med Aili Keskitalos graviditet. Alle har grunn til å glede seg over denne omstendigheten. Saken handler først og fremst om politisk klovneri iscenesatt av presidentens nærmeste rådgivere; også inkludert politisk rådgiver Geir Tommy Pedersen.

Saken er kort og godt så enkel at NSRs lederskap vil unngå at Johan Mikkel Sara blir president i Keskitalos fravær. 

For å klare dette, har de tolket et tydelig regelverk slik at dette kan la seg gjennomføre. Men flere erfarne jurister og Sametingets møteleder, har en helt annen tolkning av det samme regelverket:

– Er presidenten fraværende, rykker visepresidenten opp.

Debattér: Hvem bør bli president?  

Underlig av Jonassen

Da Jarle Jonassen fikk meldingen i midten av august om at han skulle bli vikarpresident, sa han:

- Jeg er ydmyk og glad for tilliten NSRs lederskap har utvist.

Det er forunderlig at en så erfaren politiker som Jonassen er, ikke spurte om samarbeidspartiene og den sittende visepresidenten var informert om dette. Videre er det merkelig at Jonassen tok lederskapets fortolkningen av regelverket, for god fisk.

Så lenge Jarle Jonassen forholder seg taus, tar vi det for gitt at han fortsatt ønsker å tilsidesette og gå forbi den sittende visepresidenten.

Møtes for å lage kjøreregler

Aili Keskitalo og Johan Mikkel Sara.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

 

Halen mellom beina

Vi har tidligere kommentert at Johan Mikkel Sara eller Puma som han kalles, er redusert til en pus. Denne metaforen fastholder vi, men det er grunn til å presisere at det er NSR som har kastrert ham.

Slik saken nå har utviklet seg, er det imidlertid NSRs lederskap som tusler rundt på Sametinget med halen mellom beina.

Hodepinen for presidenten og hennes rådgivere er å finne en god nok forklaring på hvorfor de fremmer Jarle Jonassen som vikarpresident og dermed unngå Johan Mikkel Sara. De må også finne juridisk ekspertise som kan forsvare deres fortolkning av Sametingets grunnregler.

Offentlig tillitserklæring?

Skulle NSRs lederskap endre standpunkt og la visepresident Sara ta styringen i minst fire måneder, er det likevel ikke harmoni: Langt i fra.

Slik Aili Keskitalo, Lene Hansen, Silje Muotka, Roger Pedersen og Geir Tommy Pedersen - og Jarle Jonassen - har forholdt seg til saken, har Johan Mikkel Sara grunn til å spørre om han virkelig har full tillit og hele gruppa bak seg dersom han skulle ta over styringen.

Aili Keskitalo og Silje Muotka.

Aili Keskitalo og NSR-leder Silje Muotka.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

 

Visepresidenten kan forlange at NSRs lederskap, sametingsgruppe og organisasjon kommer med en offentlig tillitserklæring overfor ham.

Johan Mikkel Sara kan ikke være sametingspresident med begrensede fullmakter. En president kan ikke være evnukk.

Ps. ordet betyr: "kastrert mann brukt til haremsvokter" ifølge Tanums store rettskrivningsordbok.

Må kaste kortene

Skulle det vise seg at NSRs lederskap ikke er så ydmyke at de gir visepresident Sara full tillit, betyr det at NSR kaster kortene fredag 28. september.

Dermed vil krisen være fullkommen. Det må nye forhandlinger til mellom partiene og grupperingene på Sametinget, og et helt nytt sametingsråd må velges - og selvsagt en ny president.

Uansett hva som skjer, må presidentens rådgivere vurdere sine egne roller. I første rekke er det disse som har rotet det skikkelig til.

Debattér: Hvem bør bli president?