EALLU vant kokebøkenes Oscar

Blant 200 innsendte bidrag er det boken fra blant annet Sápmi, som ble kåret til verdens beste matbok.

Prisvinnere EALLU- kokeboken

VINNERE: Her er gjengen som mottok prisen for "årets beste kokebok i alle kategorier". Prisen ble delt ut i Yantai, i Kina.

Foto: Pressebilde

– Det er utrolig spesielt å få så mye oppmerksomhet rundt boken vår.

– Det gir oss også muligheter til å finne ut hva vi skal gjøre med denne prisen, sier Inger Anita Smuk, prosjektmedarbeider for EALLU-prosjektet.

Styreleder i ICR Inger Anita Smuk

GLAD: Inger Anita Smuk er styreleder for det internasjonale reindriftssenteret, som har ledet EALLU prosjektet.

Foto: Åse Pulk/NRK

Forfattere fra hele verden samles til Kina hvert år for å kjempe i den prestisjetunge prisutdelingen «Gourmand Awards». Under prisutdelingen vant den arktiske kokeboken «EALLU» den gjeveste prisen.

Eallu er et nordsamisk ord, og betyr «flokk» på norsk.

Verdens beste kokebok

– Vi har ikke bare vunnet én pris. Først vant vi prisen for verdens beste bok. Dagen etter vant vi nok en pris for den beste matboken blant alle arktiske kokebøker. Det er utrolig artig, forklarer Smuk.

Kokeboken «EALLU» er et produkt fra et samarbeidsprosjekt mellom reindriftsutøvere fra hele Arktis. Prosjektet er ledet av det internasjonale reindriftssenteret, og Smuk har en tanke på hvorfor akkurat den boken vant.

Reinsdyrkjøtt servert

KJØTT: Under festivalen var det mulig å få servert matrettene fra kokeboken EALLU.

Foto: Pressebilde

Samarbeidsprosjekt

– Den er spesiell og den skiller seg ut. Det var sendt bidrag fra 180 land, og vår bok skilte seg ut fordi den var arktisk, med bidrag fra ulike land.

Viser frem boken

BOKEN: EALLU- kokeboken er et samarbeidsprosjekt mellom reindriftsutøvere fra hele Arktis. Vinnerne viser stolt frem boken

Foto: Pressebilde

Boken handler om mattradisjoner i reindrifta fra arktiske områder, blant annet Sápmi, og har blant annet 30 matoppskrifter. Smuk forteller at dette har vært et viktig prosjekt for dem.

– Det å dokumentere det har vært veldig viktig. Å se verdien av våre tradisjoner og være stolt av det vi har, samtidig som vi må dra nytte av den kunnskap som vi har.

Banebrytende

Denne prisen har ikke gått ubemerket forbi, og får oppmerksomhet fra regjeringen. Regjeringen skriver i en pressemelding av prosjektet er banebrytende.

Monica Mæland

BANEBRYTENDE: Kommunal og moderniseringsminister Monica Mæland mener EALLU prosjektet er banebrytende.

Foto: Frode Berg / NRK

– «EALLU» er et banebrytende prosjekt fordi det utforsker urfolks tradisjoner sett fra ungdommens perspektiv. Ungdommene ser videreføringen av tradisjonen i lys av moderne utfordringer som klimaendringer. Derfor er prosjektet aktuelt og viktig, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.