Knallvær og mye synking i vanndrag i Kautokeino

Nå pågår den årlige vanndragen for skuter i Kautokeino, som i år blir arrangert i strålende solskinn. Men selv om kjørerne er heldige med været, så er ikke alle like heldige og holder seg på vannet.

Skuter har sunket i Kauto vanndrag

Mange skutere synker i elva når det kjøres vanndrag.

Foto: Anni-Rauna Triumf/Kautokeino Motorklubb

Watercross Open Mod startet kl. 12 i dag og Watercross finale starter ca. kl. 14.30. I går konkurrerte skuterkjørere i Drag 600/open og Oval 600/open.

Strålende solskinn

Anni-Rauna Triumf

Anni-Rauna Triumf

Foto: Åse Pulk/NRK

Kautokeino Motorklubb arrangerer vanndragen, og arrangør Anni-Rauna Triumf er veldig fornøyd med arrangementet hittil. Spesielt med været. Det har vært mye dårlig vær i sommer, men utover dagen i går kom sola fram, og i dag er det også knallvær.

– Jeg var så fornøyd når sola kom fram i går, det var skyfritt og deilig. Været har veldig mye å si. Når sola skinner er alt bra, man fryser ikke og det er fint å sitte og se på.

Vanndrag Kautokeino 2015

Foto: Roger Manndal/NRK

Triumf forteller slik om klassene under vanndragen:

I klassen Drag kjøres det rett fram. Da må skuterne være bra. I klassen Oval kjøres det oval løype med venstresvinger rundt to bøyer. Det trenger man god teknikk og fart til.

Klassen Watercross er veldig teknisk, man skal kjøre mellom bøyer, med både høyre- og venstresvinger. Tre og tre starter, det er tre runder, og fire runder rundt banen i finalen. Banen i Kautokeino er veldig smal og man må ha kontroll på skuteren for å klare svingene, man kan ikke hverken for stor eller for liten fart.

Publikumsvennlig sport

Vanndragen arrangeres ved brua i sentrum av bygda. Brua var ikke smekkfull lørdag, som det noen år bruker å være.

– Det var ganske fullt og det var folk der hele tiden, i tillegg til at det sto folk langs elva, forteller Triumf, som ennå ikke vet hvor mange som kjøpte billett i går.

– Jeg håper at folk interesserer seg for å komme og se på vanncross, sier Triumf og forteller at vanndrag er en veldig publikumsvennlig sport, med mye som skjer og mye spenning.

– Man vet aldri hva som skjer. Det kan være en dårlig dag for kjørerene eller motorene. Man vet aldri hvem som vinner. Det er en veldig sjansespill hver gang.

Mye synking

I tillegg gjør de mange synkingene det ekstra spennende.

– Det ble litt mange som sank. I går hadde vi en rookie-klasse, for de som ikke har kjørt oval før, eller ikke har kjørt løp i år. Der begynte synkinga. Når man kjører i Oval-klassen, er det alltid mulighet for synking. De er tre stykker og man kjører på vann, det er en utfordrende greie. Det er mye synking i oval og cross.

Hun forteller at synkingen er underholdene også for publikum.

– De bruker å klappe når det er noen som prøver virkelig hardt ikke å synke, og hvis det ikke går, så blir det litt fliring og klapping.

I år hadde vanndragen i Kautokeino konkurranse fra et løp i Arjeplog i Sverige, hvor man i år kunne vinne billett til Europamesterskapet i Kirkenes neste helg.

– Vi har ganske stabile deltakelsestall. Det er litt opp og ned. Løpet i Arjeplog trakk litt av kjørerne som kunne ha kommet hit, forteller Triumf.

Hun benytter også anledningen til å takke alle de som jobbet frivillig under crossen, som funksjonærer og med berging.

Gårsdagens resultater:

Drag Open resultater:
1. 90, Kristian Olaussen
2. 110, Inge Hansen
3. 925, Niillas Jovnna Länsman

Oval open resultater :
1. 007, Morten Blien
2. 333, Kim Rainer Eira
3. 175, Joachim Olsen

Oval 600 resultater:
1. 90, Kristian Olaussen
2. 99, Mikkel Jonas Eira
3. 32, Juha Jolma

Drag 600 resultater:
1. 76, Markko Junttila
2. 90, Kristian Olaussen
3. 32, Juha Jolma

Oval Rookie resultater:
1. 333, Mikkel Eirik Triumf
2. 271, Joakim Johansen
3. 121, Odin Arild