Klemet Klemetsen (V) er en av samene som kan komme inn på fylkestinget

Se hvem andre fra de samiske kommunene som ligger an til å bli valgt inn fylkestinget i Finnmark.

Klemet Klemetsen og Isak Ole Hætta i Venstre

Venstres fylkesordførerkandidat Klemet Klemetsen, her sammen med lokalkandidat i Venstre i Kautokeino Isak Ole Hætta

Foto: Liv Inger Somby/NRK

Valglogo

I Finnmark er Arbeiderpartiet den store vinneren, med to ekstra mandater i fylkestinget. Det viser de foreløpige resultatene etter at 96,2 prosent av stemmene er telt. Høyre går like mye tilbake.

Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne får begge ett ekstra mandat.

Klart på mandag

Disse ligger an til å få plass på fylkestinget av de politikerne som er fra de kommunene i Finnmark som er med i forvaltningsområdet for samisk språk (Tana, Porsanger, Nesseby, Kautokeino og Karasjok):

Venstre får to mandater inn: Klemet Klemetsen fra Kautokeino er 1. kandidat på lista.

Høyre får inn fem mandater: Ellen Kristina Saba fra Tana er på 5. plass på lista.

Senterpartiet får inn to mandater: Fred Roald Johnsen fra Tana er på 1. plass, Anne Toril Eriksen Balto fra Karasjok er på 2. plass.

Arbeiderpartiet får inn 17 representanter: Ragnhild Vassvik fra Karasjok er på 2. plass, Ulf Ballo fra Tana er på 5. plass, Bjørg Masternes fra Porsanger er på 8. plass, Inga Berit A. Sara fra Kautokeino er på 16. plass.

I tillegg er det samer på fylkestingslistene som ikke er bosatt i de såkalte samiske kommunene, som har mulighet til å komme inn på tinget.

Likevel kan personstemmer og slengere endre totalt på hvem som til slutt kommer inn på fylkestinget. Det blir klart mandag 21.9 hvem som skal representere de forskjellige partiene i fylkestinget i Finnmark.

Denne uka skal stemmene til fylkestingsvalget telles. 22.9 blir det endelige valgoppgjøret formelt spikret.

Håper at mange samer velges inn

Venstres fylkesordførerkandidat Klemet Klemetsen tror det er ganske sikkert at han får en plass på fylkestinget. Han håper at flere fra de samiske kommunene kommer inn på tinget.

– Jeg håper at det kommer inn mange samer på fylkestinget. Det hadde vært veldig nyttig, spesielt med tanke på samiske saker, at de får mer forståelse og støtte.

Klemetsen understreker at han er ombud for hele Finnmark når han velges inn på fylkestinget, men medgir at det er naturlig at han har et spesielt fokus på sitt eget område.

Klemetsen har allerede vært fylkestingsrepresentant for Venstre i to perioder, og han gleder seg til å fortsette.

– Jeg håper de fire årene går like fort som de to siste periodene har gått.