NRK Meny
Normal

Klart flertall ønsket samarbeidsavtale

Bodø bystyre vedtok denne uken en samarbeidsavtale med Sametinget som har til hensikt å fremme det samiske i Nordlands-byen.

Bodø rådhus

Her vedtok bystyret samarbeidsavtalen med samene.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

– Det var et klart flertall i bystyret som ønsket avtalen, sier ordfører i Bodø kommune, Ole Henrik Hjartøy

Tromsø kommune etablerte en liknende avtale med Sametinget. Hjartøy forteller at siden de hadde jobbet godt med det samiske i flere år, så kunne Bodø gjøre det samme.

– Så fant vi ut at da kan vi også nedfelle dette i en avtale.

Ole-Henrik Hjartøy, ordfører i Bodø

Ordfører i Bodø kommune, Ole Henrik Hjartøy, forteller at avtalen gir forutsigbarhet.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Har hatt stor aktivitet

Avtalen omhandler opplæring i samisk i barnehagen og grunnskolen, og Hjartøy forteller at de har hatt stor aktivitet på det samiske området, særlig i de senere år. Han nevner både feiringen av samefolkets dag og den samiske kulturuken i Bodø.

– Fordelen med avtalen er at man da ikke er avhengig av, gjerne kall det ildsjeler eller ressurspersoner som er akkurat i det øyeblikket er ansatt i kommunen. Og da har du en forutsigbarhet og en helt annen fremtidsvarighet i det videre arbeidet.

Løfter verdien

Sametingsråd Ann Mari Thomassen sier at avtalen er en erkjennelse om at det er en samisk befolkning i Bodø, og at begge parter har et felles ansvar i forhold til å tilrettelegge for tilbud og tiltak slik at det skal bli en god samisk samfunnsutvikling i Bodø.

– Det løfter verdien for det samiske innenfor Bodø kommune. Det er det det gjør.

Ann-Mari Thomassen

Sametingsråd, Ann Mari Thomassen, er fornøyd med løsningen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Thomassen forteller at det var Bodø kommune som tok initiativet til avtalen da de kontaktet Sametinget i fjor. De hadde sett litt på avtalen Tromsø kommune hadde med Sametinget, og tilpasset dette til den situasjonen de hadde sin region.

– Vi hadde vår første direkte tilbakemeldinger, der vi forbedret det de hadde som innspill og så har nå samtalene, dialogen og møtene gått litt frem og tilbake over en viss tid, og nå er det et formelt vedtak både i kommunen og på Sametinget. Det som nå gjenstår er den endelige underskrivningen som skal gjøres i august i år, i Bodø, sier Thomassen.

Vil rose kommunen

Thomassen sier at det var et veldig fremtidsrettet tiltak og initiativ fra Bodø kommune, og hun syns det er bra at kommunen selv ser behovet for å løfte det samiske i kommunen, noe hun mener de har et ansvar for å gjøre.

– De ser at det er behov for å være enig om noen tiltak og tilrettelegge for gode tilbud for den samiske befolkningen. Så jeg ønsker å rose Bodø kommune for initiativet.