Klare for teaterpremiere

Kulturskolen i Tana har i dag premiere med stykket «Sunná šiella». Samiske underjordiske eventyrkarakterer er tema.

Fra stykket "Sunná šiella"

Luhttáks og Stálus gutter. De er livsfarlige men litt klønete. Luhtták har forandret Sunná til Sujujujjá, for Luhtták ønsker seg en pike,hun har bare gutter, og ingen arvtaker. Sunná har glemt hvem hun er.

Foto: Minna Saastamoinen

Det er kulturskolen i Tana som viser stykket "Sunná šiella". Teaterlærer og regissør er Ebba Joks. Stykket har premiere i miljøbygget i Tana i dag og skal også vises der i morgen.

Om en mystisk verden

– Barna vet akkurat hva de skal gjøre og er klare til entre scenen, sier Joks.

Lærer og instruktør Ebba Joks

Teaterlærer og regissør Ebba Joks

Foto: Ánne Olli / NRK

I år har de valgt å la de samiske underjordiske eventyrkarakterer være temaet i stykket. I tillegg til teaterstykket er is-kunstnere leid inn, som jobber med is-skulpturer med samme tema.

Stykket «Sunná šiella» er skrevet av Inger Margrethe Olsen, som nylig døde.

Stykket handler om at Sunná mister familien sin i skogen. Samtidig mister hun sin šiella (en beskyttende lykkeamulett) og uten den er hun ikke trygg. Uten šiellaen sin blir det derfor lett for Luhtták å lure henne til en mystisk og farlig verden. Etterhvert blir Sunná mer og mer lik skapningene i denne mystiske verdenen under jorden, hun blir bare mer og mer umennesklig. Søsteren og broren til Sunná må finne en måte å få søsteren deres til å huske at hun er et menneske. Men Luhtták lar dem ikke. Søsknene får hjelp av Čákkálakkis og Gáneš som også er noen skapninger fra denne mystiske verdenen, men de er snille.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Teaterstykket til Tana kulturskole, "Sunná šiella"

I år har kulturskolen i Tana valgt å la de samiske underjordiske eventyrkarakterer være temaet i stykket.

Foto: Minna Saastamoinen

Spent

– Jeg tror dette kommer til å gå bra, sier en spent skuespiller, Dávvet Solbakk, som spiller Čákkálakkis.

Kulturskolen har fått profesjonell hjelp fra Kultur i Troms, og Inga Juuso som joiker og skuespiller. Klemet Andres Buljo har skrevet musikk til denne produkjsonen.

I forbindelse med stykket har de det største kostymeløftet de noen gang har hatt, og Hilly Sarre har jobbet natt og dag de siste dagene for å få kostymene ferdig til fotograferinga.

Forestillinga vil bli simultantolket til norsk.

Til Verdens barneteaterfestival

Etter forestillingene i Tana drar kulturskolen til Karasjok og Kautokeino med stykket.

I sommer skal kulturskolen til Tyskland med stykket, for de skal representere Norge i Verdens barneteaterfestival.

– Det er spesielt at en teatergruppe i en liten kulturskole i Tana for andre gang skal representere Norge. Det synes vi er morsomt og vi er veldig takknemlige for det, sier Ebba Joks.

– Det er så stort for oss, det er sikkert den største teaterfestivalen vi får komme på noen gang, legger Dávvet Solbakk til.