Felgen Orkester klare for CD-produksjon

Felgen Orkester er snart klare for å produsere nye låter og lage CD nå som de likevel får pengestøtte fra Sametinget etter at de klaget på søknadsavslaget de først fikk.

Felgen Orkester
Foto: Vilde Boberg Svineng

Sametinget gir hvert år pengestøtte til samiske artister. Tre kategorier blir prioritert når de velger ut hvem de skal gi støtte til; musikkutgivelser av unge samiske artister, nyskapende samisk musikk og tradisjonell joik.

Da Sametinget avslo søknaden fra Felgen Orkester begrunnet de det med at bandet hverken var ungt eller nyskapende nok, og de hadde heller ikke tradisjonell joik. Men dette syntes gutta i bandet var urimelige begrunnelser for å ikke gi støtte .

Karasjok-bandet består av seks gutter som alle er i 20-årene og hvor gjennomsnittsalderen er på 24 år.

– Det er rart hvis ikke vi kan anses som unge. I tillegg mener vi nå selv at vi lager ganske så nyskapende musikk, forteller bandets bassist Morten Ailu H. Hansen.

– Og når man enda ser på hvilke band og artister som har fått samme støtten før så var det hvertfall rart at ikke vi også skulle få, sier han.

Tidligere har Felgen produsert singler som de har måttet finansiere med lån og egne midler.

– Det å lage låter og gi dem ut er dyrt, sier han.

For å produsere et album koster fort mellom 100.000 og 200.000 kroner. Hansen forteller at de har holdt en del konserter som også har gitt inntekt slik at de har greid seg sånn passe bra, men langt i fra så bra som de hadde ønsket.

Får penger likevel

Gutta bestemte seg for at de ikke ville godta avslaget, og sendte derfor inn klage med sine begrunnelser. Sametinget behandlet saken om igjen og har nå bestemt at Felgen Orkester likevel skal få støtte i form av 153 000 kroner.

Bassisten Morten Ailu Hansen

Felgen-bassist Morten Ailu H. Hansen sier at bandet er glade for at Sametinget bestemte seg for å gi støtte, og at de nå endelig kan gå i gang med å produsere CD.

Foto: Piera Balto / NRK

Hansen sier at de svært glade for at Sametinget ombestemte seg, for dette er penger som vil komme veldig godt med.

– Pengene skal blandt annet gå til å lage låter til nytt album, og nå kan vi også få råd til å bruke de beste i bransjen til å hjelpe oss med det, forteller Hansen.

I tillegg til at produksjon at ny plate ligger i fremtidsplanene til bandet, har de også en del konserter fremover. Felgen Orkester er kjent for å være et bra live-band, og kommende helg skal de spille på Beskán Luossa Rock i Karasjok, neste helg er de headlinere lørdag på Riddu Riđđu, og så skal de spille på Ijahis Idja i august, pluss noen spillejobber som enda ikke er offentliggjort.