Klar tale til politikerne: – Ikke legg ned skola

Foreldre, elever og berørte i Hattfjelldal brukte 6. februar til å demonstrere mot å legge ned Sameskolen i Hattfjelldal.

Fransisca Kappfjell Herbst

Fransisca Kappfjell Herbst taler mot nedleggelse av skolen der hun lærte samisk

Foto: Ken-Robin Slaatrem

I dag demonstrerte foreldre, elever og berørte i Hattfjelldal mot nedleggelse av Sameskolen som regjeringen vedtok den 16. desember.

– Vi har bestemt oss for å protestere mot nedleggelsen av skolen. Vi må ha en aksjon på selve skolen fordi vi vil synliggjøre skolen mer, den er kanskje litt usynlig for politikere. Vi ønsker at de skal få innsikt i hvordan språk og kultur henger sammen, sier Marianne Ulriksen Kappfjell i foreldregruppa ved skolen.

Måten for å synliggjøre det på i følge henne er å ha en demonstrasjon på torget. Politikerne Janne Sjelmo Nordås som er Stortingsrepresentant, Jørn Are Gaski som er plenumsleder på Sametinget og ordfører i Hattfjelldal kommune Harald Lie var tilstede under markeringen.

Tidligere elev ved Sameskolen, Fransisca Kappfjell Herbst, benyttet anledningen til å holde tale hvor hun påpekte hvor stor betydning skolen har hatt og fremdeles har for elevene.

– Vi får ikke like god samisk undervisning noen annen plass enn i Hattfjelldal på sameskolen.

Det er noen år siden hun gikk ut av skolen, men hun mener dette er plassen å være for å utvikle den samiske identiteten sin.

Demonstrasjon i Hattfjelldal

Nåværende elever på Sameskolen i Hattfjelldal med Else Marja Kappfjell i spissen

Foto: Ken-Robin Slaatrem

Danner ny samisk forening

I tillegg til å markere Samenes Nasjonaldag var det et stiftelsesmøte på programmet for å danne en ny samisk forening, der målet er å arbeide for å styrke det samiske miljøet på Helgeland. Initiativtaker for dette er ingen ringere enn Fransisca.

– Vi vil aktivere og engasjere folk. Og vi har valgt å kalle foreningen «Mijjien aerpie», som betyr vår arv. Så nå i første omgang vil sameskolen være vår kampsak, men det skal også være en forening som skal arbeide mot og for andre saker i bredt perspektiv.

Korte nyheter

 • En av disse blir årets same

  Avisa Ávvir har valgt 15 kandidater til prisen «Årets same». Disse er blant annet leder Leif Arne Jåma i Fovsen Njaarke, rapperen Roman Jakovlev, artisten Agnete Saba, filmskaper Suvi West, lederen i kampanjen Romsa dál Tom Høgli og ordføreren i Saarivuoma sameby Per-Anders Nutti. NRK-profilene Elena Junie Paulsen og Anders Boine Verstad er også blant kandidatene.

  Loga sámegillii

  Dán jagi sápmelaš 2021
  Foto: Ávvir
 • Samisk film vant sin 14. filmpris

  Gjert Rognlis film «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» vant nylig i Kairo i Egypt sin fjortende filmpris. – Filmen vist på 70 filmfestivaler til nå. Det hele startet med verdenspremiere i Finland under Skábmagovat Film Festival. Mottakelsen har vært fantastisk siden da og filmen er vist i store deler av verden, sier Rognli i en pressemelding.

  Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku
  Foto: Gjert Rognli / Pressebilde
 • Dollavárri ealáskan Indonesiijas

  Java sullos Indonesiijas báhtarit olbmot baluin dollaváris mii lávvardaga ealáskii. Báikkálaš TV-stášuvdna lea sádden ealligovaid filbmejuvvon giehtatelefovnnain, mas oaidná olbmuid geat vihket eret gudnabalvvas. Semeru dollavárri ealáskii bearjadaga.

  Vulkanutbrudd i Indonesia
  Foto: HANDOUT / AFP