NRK Meny
Normal

Klar for gulljakt i Alaska

Nå er Team Sápmi fremme i Fairbanks Alaska og klare til å jakte på edle metaller under årets Arctic Winter Games.

Intervjuer og video fra reisen til Fairbanks.

Samiske idrettsutøvere, trenere, kulturdelegater og ledere samlet utenfor Fairbanks International Airport.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Arctic Winter Games er en mulighet for også samiske ungdommer å vise hva de er flinke til, både når det gjelder idrett og kultur. Dette gir dem en arena til å både vise sine styrker og til å møte andre ungdommer fra andre nordlige områder. Vi vet jo at vi har mye felles vi som bor her oppe i nord, sier sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

Sametingspresidenten ankom AWG-byen Fairbanks fredag formiddag klokken 13.00 lokal tid sammen med den samiske og grønlandske troppen.

– Det er første gang jeg får lov til å være med på Arctic Winter Games. Jeg gleder meg veldig. Jeg har aldri vært i Alaska før. Derfor er det veldig spesielt for meg. Det er en stor ære å få reise sammen med Team Sápmi til Fairbanks og Arctic Winter Games. Jeg gleder meg til å heie frem de samiske ungdommene til mange gullmedaljer, sier Keskitalo.

Hvor mange medaljer tror du at de tar?

– Mange. Veldig mange, svarer presidenten og smiler.

Knallhard start for den samiske troppen

Ungdommene fra Sápmi er så absolutt ikke på noen ferie eller hvilehjem i Alaska. Allerede første dagen i «The last frontier» hadde de nok av utfordringer.

Det samiske jentefotballaget har aldri før trent eller spilt sammen. Den første treningen før søndagens åpningskamp mot hjemmefavoritten Alaska ble holdt fredag kveld klokken 19. Søndagens kamp går klokken 12.00.

I den største klassen er det i år bare fire jentelag. I tillegg til Sápmi og nevnte Alaska stiller North West Territories og Nunavut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fairbanks, Alaska

Et veikryss i Fairbanks, Alaska.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det var svært trøtte ungdommer som gikk i seng rundt klokken 21.00 fredag kveld. De fikk nemlig ikke tilgang til skolen de bor på før klokken 20.00 og måtte derfor vente hele dagen før de virkelig kunne slappe av etter den lange turen fra København via Grønland til Alaska.

Da de kom seg i seng hadde de lite søvn i løpet av hele det siste døgnet. Flyturen fra København startet klokken ni på morgenen eurpopeisk tid og klokken seks på morgenen neste dag fikk ungdommene endelig velfortjent hvile.

Flyturen der tiden «står stille»

Idrettsutørne, lederne og serviceapparatet i Team Sápmi møttes torsdag kveld i den danske hovedstaden København, etter å ha reist med fly fra sine respektive hjemsteder.

Reisen videre til Fairbanks i Alaska gikk med Air Greenlands rutefly til Grønland. Klokken ni på morgenen tok flyet av på Kastrup.

I løpet av flyturen nådde klokka å bli både ni og ti hele fire ganger, før flyet endelig landet i Kangerlussuaq klokken 11.00 lokal tid - det vil si fem timer etter at flyturen startet i København. Det morsomme er at da flyet kom inn i grønlansk tidssone var klokken 08.20.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Air Greenland

Airbus 330-200 er flaggskipet til Air Greenland. Den kan ta 278 passasjer, har et vingespenn på 60,30 meter og er 58,37 meter lang.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

To timer senere gikk ferden videre til AWG-byen Fairbanks. Med på ferden var i tillegg til Team Sápmi rundt 150 representanter for Team Greenland.

Før flyet landet i bestemmelsesstedet 13.00 lokal tid opplevde reisefølget at klokka ble 13.00 hele fem ganger til før landing i Fairbanks. Hele flyturen mellom Grønland og Alaska har da tatt rundt seks timer.

Da er det nok ikke rart hvis noen av de i det samiske eller grønlandske laget lider av jetlag de første dagene av Arctic Winter Games.

Jetlag eller døgnvillhet er et uttrykk for den fysiologiske reaksjon som inntreffer, når man endrer kroppens døgnrytme, som for eksempel ved skiftarbeid eller ved å reise gjennom flere tidssoner ved fly. Jetlag er en døgnrytmeforstyrrelse av ikke-kronisk type.

Typiske tegn på jetlag (Kilde: Wikipedia):

  • Tretthet
  • Desorientering
  • Kvalme
  • Hodepine
  • Søvnløshet eller meget skiftende søvnrytme
  • Manglende appetitt
  • Irritasjon
  • Irrasjonalitet

Døgnvillheten vil etter alt å dømme ikke ha stor innvirkning på de samiske idrettsungdommenes prestasjoner i skiløypa eller på fotballbanen. Jetlagen er nemlig verst når man reiser den andre veien, det vil si østover.

(Artikkelen oppdateres med video straks vi får lastet den opp.)