NRK Meny
Normal

Disse antrekkene har skapt harme

Et kjent designerteam i Canada lanserte en kleskolleksjon de reklamerte som urfolksinspirert. Det førte til reaksjoner.

DSquared2

Slik ser klærne for høst- og vinterkolleksjonen 2015 ut. Det er det samme designertemaet som står for Canadas nasjonaldrakter under det kommende OL.

Foto: Faksimile DSquared2

«Fortryllelsen av canadiske urfolksstammer. Den stolte holdningen til britisk aristokrati.»

Slik starter beskrivelsen av høst- og vinterkolleksjonen 2015 til desingerteamet DSquared 2 i Canada på deres egen hjemmeside. Det har ikke falt i smak hos publikum, og nå har brødrene Dan og Dean Caten etter ett år gått ut i et brev og beklaget ordbruken. Det skriver CBC Canada.

«Vi kan bare håpe at vi med denne feilen har rettet oppmerksomhet mot dette temaet, og sammen kan lære mer om vårt lands historie.»

DSquared 2 sine klær har ført til oppmerksomhet også av den positive sorten. Det er ikke lenge siden både Beyonce og Justin Bieber ble sett iført klærne deres. Duoen står også bak Canadas kommende OL-antrekk, som blir lansert i april. Det skal være noe av årsaken til at de nå har gått ut med en offentlige beklagelse.

Kommer sent

«Kolleksjonen var en hyllest til urfolk i Canada sin styrke og skjønnhet, de som har formet vårt lands kulturelle identitet. Vi er lei oss for at kolleksjonen, som var ment å være en feiring av kulturer, kan ha ført til skade på grunn av vår upassende bruk av ord» skriver duoen DSquared i brevet, som de har adressert til urfolk i Canada.

Øverste leder (Grand Chief) i Manitoba-provinsen, Sheila North Wilson, mener uttalelsen fra brødrene kommer sent, men sier at det var riktig avgjørelse å beklage.

– Det er alltid fint å insinuere forsoning på en eller annen måte, sier hun til The Globe and mail.