– Kiwi-kofta har potensiale

Den samiske designeren, Anne Berit Anti, synes ikke Kiwi-kofta var så ille. Hun oppfordrer andre samer til å inngå et fruktbart samarbeid med Kiwi.

Anne Berit Anti

-Vi må heve oss over dette, sier Anne Berit Anti

Foto: Privat

Som NRK Sámi Radio tidligere har nevnt, er meningene om Kiwi-kofta delte. Reaksjonene strekker seg fra applaudering, til oppfordringer om boikott.

–Kiwi har nok hatt gode hensikter

En som tar Kiwi i forsvar, er den samiske designeren Anne Berit Anti.

– Kiwi-kjeden har brukt utrolig mye penger på dette. De har fått sydd mange hundre kofter, og sendt rundt 600 ansatte til en helg i Tromsø.

– På selve festen har de fått servert samisk mat, og de har hørt samiske artister opptre. for meg virker det helt klart som om Kiwi-kjeden kun har hatt gode hensikter, og at de har gjort alt dette for å lære mer om samisk kultur, sier Anne Berit til NRK Sámi Radio.

– Vi må snu dette til noe positivt
Kiwi-kofter

- Fargen er kul, og har potensiale, sier Anne Biret Anti.

Foto: ryan.txanson@gmail.com

Anti sier at Kiwi-kjeden neppe har kjent til overtrampene de finske turistselskapene har gjort overfor både samene, og kofta. Hun mener derimot at vi må forsøke å snu hele dette til noe positivt:

– Vi vet jo at alle reinslakteriene for tiden sliter med smekkfull lagre av reinkjøtt som de ikke får solgt.

Hvorfor ikke flyte videre på denne mediestormen, og få Kiwi til å kjøre en stor kampanje på reinkjøtt. De må gjerne bruke kofta i denne sammenheng, men da bør de først ta kontakt med samiske duodji-utøvere som virkelig kan sy kofter.

– Kul farge, fruktbart samarbeid

Den samiske designeren sier selve utformingen på koftene ikke var særlig mye å skryte av, men fargen derimot:

– Fargen var kjempekul, og jeg ser et stort potensiale i dette. Som en stolt same, vil jeg heller heve meg over dette, og heller invitere alle samer, og ikke minst Kiwi, til et fruktbart samarbeid, sier Anne Berit Anti til NRK Sámi Radio.