Hopp til innhold

– Kultur griper inn i det åndelige

Under de tredje Samiske kirkedager, som arrangeres i Mo i Rana, blir det også omfattende kulturtilbud til deltakerne.

Frode Fjellheim i Transjoik

Den sørsamiske musikeren og komponisten Frode Fjellheim urfremfører Aejlies eatneme! Aejlies Baakoe - Hellig jord! som er bestilt spesielt til kirkedagene. Bildet er fra en konsert med Transjoik der Fjellheim er en av frontfigurene.

Foto: Fotogjengen Samfundet i Trondhjem

Tore Johnsen

Generalsekretær i Samisk kirkeråd, Tore Johnsen, tror mange vil sette pris på det mangfoldige kulturtilbudet som de tilbyr under kirkedagene i Mo i Rana 9 -11.august.

Foto: NRK

- Kunsten uttrykker ofte viktige ting som ellers kan være vanskelig å sette ord på, sier generalsekretær i Samisk kirkeråd, Tore Johnsen.

I tillegg til gudstjenester og seminarer med utgangspunkt i kirkelige temaer, har arrangørene satt sammen et kulturprogram som nærmest gir assosiasjoner til større årlige samiske musikkfestivaler. Det blir konserter, kunstutstilling, teater, film, salg av duodji og til og med en egen fotballturnering.

– Ingen vanntette skott

I strålende vær ble kirkedagene offisielt åpnet fredag formiddag, med hilsninger fra blant annet Sametingspresident Egil Olli. Omlag 500 deltakere har så langt meldt seg på til kirkedagene, der hovedtemaet er «Hellig ord, hellig jord».

Kulturtilbudet er en stor del av kirkedagenes arrangement fordi arrangørene vil vise at man verdsetter den skapervnen som Gud har skapt mennesket med, forteller generalsekretær Tore Johnsen.

– Det går ikke vanntette skott mellom det strengt kirkelige og det kulturelle, og som kristne tror vi at Gud har skapt mennesket med evnen til å skape, sier Johnsen.

Det blir også fem samisk gudstjenester i løpet av de tre dagene representanter fra samisk kirkeliv på Nordkalotten er samlet i Mo i Rana. I tillegg er det også flere seminarer, utgivelse av bibeltekster og salmesang.

Samiske kirkedager i Mo i Rana.

På et parkområde ned mot Ranafjorden er det anlagt et festivalområde for Samiske kirkedager. I vakker solskinn ble kirkedagene åpnet fredag formiddag. Storlavvoen har plass til alle og preger bybildet i Mo i Rana.

Foto: Roger Manndal / NRK

– Gjenspeiler møtets tema

Den samiske gruppen Adjágas er blant de som skal opptre og deltakerne på kirkemøtet er lovet smakebiter av gruppens nyeste musikk.

Til kirkedagene er det også bestilt et eget verk fra den prisbelønte samiske musikeren Frode Fjellheim. Fredag kveld urfremfører han verket «Aejlies eatneme! Aejlies Baakoe - Hellig jord! Hellig Ord».

– Jeg vil si at kulturinnslagene under den festivalen som kirkedagene jo også er, i aller høyeste grad er relevant i forhold til kirkedagenes hovedtema, «Hellig jord! Hellig Ord », sier Johnsen.

Han legger til at naturvern, klimaendringer, urfolks naturspiritualitet og Bibelens budskap om skaperverket blir sentrale stikkord i forhold til dette temaet. Han har så langt kun fått positive tilbakemeldinger på at kultur er viet så stor plass i arangementet.

– Vi mener jo at kulturen griper også inn i det ådenlige , og vi er ikke redd for at folk skal kjenne et dette ikke er et kirkelig arrangement fordi det er ikke slik at det kirkelige er usynliggjort, legger han til.

– Styrker felleskapet

Niko Valkeapää

Niko Valkeapää er glad for at samiske musikere og andre kulturarbeidere vies så stor plass når representanter fra nordkalottens kirkeliv samles hvert fjerde år.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Den samiske musikeren Niko Valkeapää var blant de som underholdt de samiske kirkegjengerne under de forrige Samiske kirkedager, som ble arrangert i Enare i Nord-Finland for fire år siden.

Som samisk kulturarbeider er han glad for at dette arrangementet vektlegger kultur på denne måten, blant annet fordi det betyr enda en større arena som samiske kulturarbeidere får bidra på. Mest av alt opplevde han det som stort å få opptre for samer fra fire land.

– Kunst og kultur har ofte universelle uttrykk som gjør at den når ut til alle, og på den måten er den også med på og styrke felleskapet samer i mellom, som jo bor i fire land og med til dels store dialektforskjeller, sier han.

Selv om diskusjoner i forhold til kirkelige saker er den mest sentrale delen for mange ved dette arrangementet, så har alle også godt av å få påminnelse om at vi samer har en felles kulturarv, mener Valkeapää.

– Vi har godt av å få påminnelse gjennom kunst og kultur om hvor vi kommer fra og hvem vi er, sier han.

Også barna får utfolde seg under Samiske kirkedager.

Samiske kirkedager tilbyr også forskjellige aktiviteter for barn.

Foto: Roger Manndal / NRK

Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel