NRK Meny
Normal

Kinesere vil finansiere Nils Gaup-film

For tiden planlegges det en dramafilm ispedd en kjærlighetshistorie, knyttet til en mongolsk folkemusiker – og til artisten, Mari Boine. – Men det er for tidlig å snakke offentlig om dette, sier tilbakeholden manusforfatter.

Mari Boine og Nils Gaup

NY FILM: Det hersker ennå hemmelighold rundt en mulig ny Nils Gaup-film, som etter det NRK erfarer er delvis basert på Mari Boines liv.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB Scanpix), Hans Oluf Utsi (montasje av NRK)

– Prosjektet som vil realiseres som en spillefilm. Det er en drama, og en kjærlighetshistorie som er delvis knyttet til historien til en indre mongolsk folkemusiker og til deler av Mari Boines egen biografi, skriver manusforfatter Torkel Snellingen.

Dette fremkommer i en skriftlig henvendelse fra Snellingen til Sametinget, som NRK har fått innsyn i.

I henvendelsen framkommer det at et kinesisk filmproduksjonsselskap nylig besøkte Nord-Norge, og tok turen innom Sametinget i Karasjok fredag 19.juni i år.

I skrivet fremkommer det også at selskapet skal ha samtaler med regissør Nils Gaup, for detaljplanlegging av et filmprosjekt som finansieres fra Kina.

– Gaups navn usikker

Overfor NRK, er manusforfatter Torkel Snellingen noe tilbakeholden.

– Det er altfor tidlig å begynne å snakke offentlig om dette prosjektet nå.

– Det er langt ifra sikkert at det blir Nils Gaup som skal regissere dette. Det er ikke bestemt ennå hvem som blir regissør. Filmen har heller ikke fått den endelige formen, og mye er på undersøkelsesstadiet, sier Snellingen.

Vil kombinere samisk og mongolsk

– Men det er foreløpig kort fortalt en kinesisk produksjonsgruppe som har en ide om at det kunne blitt en interessant film, som har med det samiske og mongolske å gjøre, sier Snellingen.

Ut fra det NRK kjenner til, var ikke regissør Nils Gaup selv med på den kinesiske delegasjonens reise i Finnmark, som også besøkte Sametinget.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Nils Gaup.