Hopp til innhold

– Rystende liten aktivitet

NSRs gruppeleder Aili Keskitalo mener Egil Olli har vært altfor slapp. Hun er sterkt kritisk til aktiviteten i forhold til urfolksvederlaget.

Egil Olli og Aili Keskitalo
Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– For meg er det rystende å registrere at det ikke har vært noen aktivitet fra sametingsrådet siden august i fjor, og den var det jeg selv som sto for, sier hun til NRK Sámi Radio.

HØR: Helga Pedersen, Marianne Balto og Aili Keskitalo

Den tidligere sametingspresidenten hadde konsultasjoner om den kommende mineralloven, og der var innføringen av et urfolksvederlag et sentralt tema.

GULDAL: Aili Keskitalo

Hun synes brevet fra visepresident Marianne Balto avslører manglende initiativ.

– Dette forteller jo hvordan Ap har prioritert denne saken på Sametinget, sier Keskitalo.

Direkte kontakt med ministeren

Sametingspresident Egil Olli er selv i Canada hvor han følger Arctic Winter Games 2008.

Visepresident Marianne Balto avviser at sametingsrådet ikke har gjort noe i forhold til departementet. Det har vært kontakt i forbindelse med samerettsutvalgets innstilling.

Marianne Balto

Marianne Balto.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Presidenten har hatt direkte kontakt med næringsministeren. I tillegg har han snakket med statsråd Bjarne Håkon Hanssen om ønske å oppta konsultasjonsprosessen. Jeg kan likevel ikke gi et fullstendig svar på dette ettersom saken har ligget på departementets bord, sier Balto til NRK.

GULDAL: Marianne Balto

– Mot en konflikt

I går sendte visepresident Balto et brev til næringsminister Dag Terje Andersen om den videre prosessen med mineralloven.

– Jeg vet ikke hva jeg skal forvente av Arbeiderpartiet i ledelsen av Sametinget. Nå går det tydeligvis mot en konflikt med Ap-regjeringen, kommenterer Aili Keskitalo.

Visepresident Marianne Balto sier hun ikke vil spekulere i om det går mot en konflikt.

– Vi er fortsatt i en prosess i forhold til regjeringen.

NSRs Aili Keskitalo ser mest fram til svaret fra næringsministeren.

– Svaret kommer til å si mye om hvem som har den egentlige påvirkningskraften på regjeringens samepolitikk. Er det Finnmark Arbeiderparti eller er det Arbeiderpartiets sametingsgruppe, spør Keskitalo.

Visepresident Marianne Balto forventer et svar om å få gjenopptatt konsultasjonene.

– Vi må også få en avklaring på regjeringens arbeidsform, sier Balto.

– Ganske førende

Helga Pedersen

Helga Pedersen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det var på Finnmark Aps årsmøte forrige helg partiets nestleder Helga Pedersen varslet at regjeringen ikke vil innføre et urfolksvederlag.

Slik svarer visepresident Marianne Balto på spørsmålet om Sametinget allerede har tapt saken om urfolksvederlaget:

– Det hun (Helga Pedersen, red.anm.) har sagt er jo ganske førende, men jeg har ikke konklusjonene. Derfor forventer jeg å få et svar på om vi fortsatt har en åpning i forhold til konsultasjonene.

NSRs gruppeleder på Sametinget regner med at visepresident Balto fortsatt vil stå fast på kravet om urfolksvederlag.

Står fast ved kravet

– Hun skriver ingen ting om dette i brevet, men jeg forutsetter at dette fortsatt er Sametingets posisjon i de videre konsultasjonene med næringsministeren. Samtidig forutsetter jeg at opposisjonen inkluderes i disse, sier Keskitalo.

Marianne Balto bekrefter overfor NRK Sámi Radio at sametingsrådet fastholder posisjonen sin i forhold til urfolksvederlaget.

Aili Keskitalo sier opposisjonen ikke kan gjøre mye annet enn å vente på svar fra sametingsrådet.

– Denne saken er veldig viktig for samefolket fordi dette dreier seg om en lov som kommer til gi konsekvenser flere tiår framover. Samtidig ser man at det er stor interesse til å drive mineralvirksomhet i samiske områder. Det er derfor viktig at samefolket gjennom Sametinget får innflytelse, og at ressursene kommer samefolket tilgode.

Korte nyheter