Hopp til innhold

Keskitalo kommenterer #MeToo-kampanjen

Sametinget vil på lørdag publisere en video med sametingspresident Aili Keskitalo, der hun retter fokus på seksuell trakassering av kvinner.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo sier at både menn og kvinner må ta problemet seriøst.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Med dette vil vi markere FNs dag for eliminasjon av vold mot kvinner. Kampanjen er kjent under navnet «16 days of activism», forklarer sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

Den internasjonale kampanjen holdes i 16 dager, fra 25. november til 10. desember.

– I fjor markerte Sametinget dagen med fakkeltog i Karasjok mot vold og trakassering av kvinner Guatemala. Her deltok blant annet kvinner fra Guatemala, som fortalte om den hverdagen de lever i. opplyser Keskitalo.

I Guatemala dør gjennomsnittlig to kvinner hver dag av slik vold, og bare to prosent av de som står bak ugjerningene blir tatt.

Makt over egen kropp

Forum for kvinner og utviklingsspørsmål opplyser på sin nettside at kampanjen handler om å ha makt over egen kropp.

«Å bestemme over egen kropp er grunnleggende for alle mennesker, men mange kvinner fratas denne retten når de utsettes for vold eller nektes tilgang til prevensjon og trygg abort.»

Sametingets informasjonsdirektør, Jan Roger Østby, opplyser at videoen først og fremst vil bli publisert på sosiale medier, men også på nettsiden Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (ekstern lenke).

– Videoen vil bli publisert klokken åtte på morgenen lørdag 25. november, forteller Østby.

Dette er Keskitalos budskap i morgendagens video:

– Jeg tar opp den alvorlige situasjonen i verden når det gjelder vold mot kvinner. Også menn og gutter blir utsatt for dette. Også i det samiske og norske samfunnet blir folk stadig utsatt for dette. I vdeoen kommenterer jeg også #MeToo-kampanjen, opplyser Aili Keskitalo.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse