Hopp til innhold

Kelly (26) ga håp til unge som har det vondt

Popartisten Kelly Fraser var et forbilde for mange urfolksungdom i Canada. I romjula kom sjokkbeskjeden.

Kelly Fraser

VILLE GI HÅP: Sangeren og komponisten Kelly Fraser (26) var opptatt av urfolks rettigheter og språk. Hun ønsket å gi unge mennesker håp i en tung hverdag.

Foto: APTN

Kelly Fraser

ELSKET SITT SPRÅK: Kelly Fraser.

Foto: APTN

– Musikken min er til for å helbrede mennesker. Jeg må selv også helbredes. Det å lage helbredende musikk helbreder meg, og den helbreder folk rundt meg. De trenger det og de trenger noen som kan si at det skal gå bra, sa Kelly Fraser i en reportasje i CBC News.

24. desember 2019 tok hun sitt liv.

Kelly Fraser vokste opp i Sanikiluaq i Nunavut, men bodde i Winnipeg i Manitoba. Hun laget musikk med Inuktitut-tekster og ble i 2013 landskjent med en coverlåt av Rihannas «Diamonds» på sitt eget språk.

– I tenårene prøvde jeg å overtale mine venner å ikke ta selvmord. Selv etter at min far tok sitt eget liv, sa jeg til venner at det verste er å miste noen du kunne ha hjulpet, sa Fraser.

– Barndomstraumer og rasisme

Dette skrev familien i en uttalelse til pressen:

«Kelly led i mange år av posttraumatisk stresslidelse som et resultat av barndomstraumer, rasisme og vedvarende nettmobbing. Hun søkte aktivt etter hjelp og snakket åpent om sine personlige utfordringer.»

Kirsten Isaksen - Lehttá Kirste

MULIG Å FÅ HJELP: Kirsten Isaksen, leder i LEVE Finnmark.

Foto: NRK

Det å jobbe med å hjelpe andre som sliter kan være tungt, sier leder Kirsten Isaksen i LEVE Finnmark.

– Hjelperen kan selv få det vanskelig. Da er det viktig å søke hjelp hos sine nærmeste, venner eller hjelpeapparatet.

Kollektiv traume

En rapport fra Statistics Canada viser at selvmordsraten blant inuitter i Canada er 72.3 per 100.000 personer eller ni ganger over landsgjennomsnittet. Selvmordsraten i Norge var i 2018 på 12,9.

– Selvmord er et stort problem blant mange urfolk. Forklaringen er blant annet en kollektiv traume på grunn av kolonisering og følgene av dette, sier sametingspresident Aili Keskitalo (NSR). Hun snakket om selvmord i sin nyttårstale.

Pressebilde av Aili Keskitalo

TRIST: Sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Sametinget

Sametingspresidentens analyse bekreftes av rapporten til Statistics Canada.

Rapporten fastslår at utbredt samfunnsmessig ubalanse mellom urfolk og ikke-urfolk er et stort aspekt av selvmordskrisen, heter det i rapporten.

– Det samiske samfunnet sliter med noe av det samme, men ikke i samme grad som urfolkene i Canada, sier Keskitalo.

Kelly Fraser

STOLT: – Jeg er stolt av mitt språk. Jeg er stolt av min kultur og den evnen til å klare seg som mitt folk har vist i flere tusen år, forklarte Kelly Fraser til CBC.

Foto: APTN

I 2015 kom Sannhets- og forsoningskommisjonen i Canada med sine anbefalinger.

Justin Trudeau

LITE KONKRET: Statsminister Justin Trudeau.

Foto: APTN

Blant nittifire foreslåtte tiltak slås det fast i helsedelen at regjeringen er forpliktet å konsultere urfolk blant annet i saker som gjelder mental helse og selvmord.

Statsminister Justin Trudeau innrømmet i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober 2019 at regjeringen har gjør for lite, men han kom ikke med konkrete løfter om nye tiltak.

Canada er faktisk eneste G7-land uten en nasjonal plan for selvmordsforebygging.

– Det er fortsatt en lang vei å gå, men at det settes fokus på dette gir håp, sier Aili Keskitalo.

Korte nyheter

 • - Må effektivisere våre møter

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der. - Vi ser en realnedgang på sametingets budsjett neste år, men vi kan ikke la dette gå utover arbeidet med samisk språk og kultur, men ta dette over vår egen politiske drift, mener Sametingsrepresentant Vibeke Larsen i Nordkalottfolket. Hør Larsen her:

  Det nest største partiet på Sametinget, Nordkalottfolket, mener man må effektivisere møtene på Sametinget og spare penger der.
 • - Vi er kjempefornøyd

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem. - Her får vi en økning neste år på 22 millioner kroner til Sametinget, som jeg er kjempefornøyd med, sier Wilhelmsen. Hør intervjuet her:

  Ronny Wilhelmsen, parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet på Sametinget er kjempefornøyd med budsjettforslaget regjeringen har lagt frem.
 • Stuora váikkuhusat ruoššabealde sámi studeanttaide

  Olgoriikka studenttat gártet máksit go galget studeantan Norggas. Dát ii guoskka studeanttaide geat bohtet EØS-riikkain dahje Sveitsas. Dát boahtá ovdan stádabušeahttaárvalusas maid ráđđehus almmuhii otne. Norga lea okta dain moatti riikkain máilmmis gos olgoriikkastudeanttat eai leat dárbbašan máksit. – Mun in doarjjo dán, ja dás leat stuora váikkuhusat Sámi Allaskuvlla rekrutteremii ruoššabealde Sámis ja riikkain mat eai leat EU/ EØS siskkobealde. Dan dadjá Sámi Allaskuvlla rektor Laila Susanne Vars.

  Samisk høgskole
  Foto: Berit Solveig Gaup / NRK