Keiino gir ut sitt første album – se lanseringskonserten i reprise nedenfor

– Det er som en drøm som går i oppfyllelse, uttaler Keiino.

Det samiske bandet "Keiino" sammen med det newzealandske haka-bandet "Te Hau Tahiti".
Foto: Promobilde

– Vi er mer enn stolt. «OKTA» er en manifestasjon av tanken om at joik og pop hører sammen og at urfolksmusikk kan treffe et bredt publikum, sier gruppa.

  • Se den digitale konserten i reprise her :
    Keiino slipper sitt debutalbum "Okta". Personer fra 15 nasjoner har bidratt til albumet, og Keiino har laget musikk sammen med flere urfolksartister fra andre deler av verden. Fredag kl 19 har releasekonsert.

    Keiino slipper sitt debutalbum «OKTA».

På grunn av situasjonen hele verden er i akkurat nå, har mange artister mistet sitt inntektsgrunnlag. Ønsker du å støtte Keino, kan du gjøre det her: KEiiNO release concert (stream)

New York, New York

Det var et stort øyeblikk for Keiino å bli invitert til New York av ledelsen i FNs permanente forum for Urfolksspørsmål. Der snakket de om å samarbeide med flere urfolksartister for å lage pop.

Fred Buljo inne i garderoben

Fred Buljo synes arbeidet med «OKTA» har vært en sann glede.

Foto: Andreas Blaauw-Hval / NRK

At de fikk gode tilbakemeldinger og skryt for å være med å synliggjøre og bevare urfolkskultur, gjorde nok ikke øyeblikket noe mindre.

– Det var veldig godt for meg å høre at vi var på riktig kurs, spesielt med tanke på at vi ønsker å behandle andre urfolksuttrykk med respekt, sier Buljo.

Stolthet

Det å samarbeide på tvers av kulturer er ikke alltid like lett, men ifølge Fred Buljo var ikke det noe utfordring denne gangen.

KEiiNO og Charlotte Qamaniq.

Keiino, sammen med Charlotte Qamainq som er med på Black Leather.

Foto: Tobias Aasgaarden

Alle hadde en stolthet over egen kultur og alle hadde kjent på kroppen hvordan storsamfunnet gjennom tiden har utfordret urfolkenes kultur og språk.

– Arbeidsprosessen hadde en kjemi jeg aldri har kjent før og jeg tror vi har klart å fange den energien i sangene.

«OKTA»

Keiino har bokstavelig talt brukt hele verden til å lage albumet «OKTA». Den er spilt inn fra Alta i nord til Adelaide i sør, med hjelp fra personer fordelt over 15 nasjoner.

Plateomslag "OKTA" av Keiino

«OKTA» er debutalbumet til Keiino.

I tillegg til Fred Buljos joik, har også artister fra fire andre urfolk bidratt. Australske ARIA-vinnerne Electric Fields, Haka-bandet Te Hau Tawhiti, Native American-rapper Drezus og strupesangerinnen Charlotte Qamainq (Canada) fyller sangene med det lille ekstra som gjør albumet virkelig spennende.

Hør albumet her:

Les Espen Borges anmeldelse av «OKTA»: «90-talls-formatene reddes av hvor kult joik høres ut»

NRK URBI logo
Foto: NRK

Urbi mener

Albumet i seg selv er godt produsert, og for å være ærlig, hadde vi ikke forventet noe annet fra Keiino. De er tross alt profesjonelle.

Elektronisk pop har dessverre, i denne journalistens øyne, en tendens til å bli litt repettetivt. Om det ikke er rytmen, så er det lydbildet. Når det er sagt, klarer faktisk Keiino å holde interessen oppe med rytmevariasjoner fra sang til sang selv om lydbildet blir litt for likt gjennom hele plata.

Selv om lydbildet kan bli litt repettetivt, har Tom Hugo, Alexandra Rotan og Fred Buljo så forskjellige sangstemmer at du får en del brudd i lydbildet. De fire sangene med gjesteartister bryter også opp albumet såpass at det går fra å være middelmådig til bra.

Journalistens favoritter: Roar Like a Lion og Black Leather.