Kebabkrig i Kautokeino

Snart åpnes enda en restaurant i Kautokeino.

Yunis Majid og Tahir Avan ali

Yunis Majid og Tahir Avan Ali, satser hardt på å skape et populært spisested i Kautokeino.

Foto: Roger Manndal, NRK

Kautokeino har omlag 2941 innbyggere, og intet mindre enn 6 spisesteder. 8 om man regner med bensinstasjonene, som også selger diverse varm mat.

I midten av juli åpnet Napoli restaurant i lokalene til Alfreds kro. To måneder senere forsvant skiltet over døra, og kroa ble atter en gang mørklagt.

Kurdisk på menyen

Nå er det igjen kommet nye krefter inn på kroa til Alfred Larsen, og de jobber på spreng med å stå klar til å åpne "Kauto pizza-grill", i slutten av neste uke. Undertegnede tok turen innom for å høre hvilke planer de nye driverne har.

– Vi skal servere kurdisk, meksikansk, italiensk, norsk, og samisk mat. Vi er kommet hit med et ønske om å gjøre noe godt for Kautokeinos befolkning, og skal servere mat av topp kvalitet, forteller Yunis Majid på klingende bergensk dialekt. Majid og kameraten Tahir Avan Ali, som er innehaveren, er begge fra Kurdistan men har bodd lenge i Norge.

–De forrige driverne stakk jo etter mindre enn to måneder, hva skal dere gjøre annerledes?

Vi er veldig flinke til å lage mat, og til å yte service. Nå kan det vel se ut som om vi skal servere mye av den samme maten som Pitstop allerede serverer, men det er store forskjeller likevel. Vi satser mye penger på dette, og ønsker å gjøre det så bra som mulig. Og hvis folket her vil, og hvis Gud vil, så blir vi her lenge, forteller Tahir Avan Ali og Yunis Majid optimistisk.

Økte omsetningen med 30 prosent

Marit Ellen Merethe Olesdatter Hætta og Ali Begic

Marit Ellen Merethe Olesdatter Hætta og Ali Begic, blir ikke nevneverdig bekymret av den nye konkurrenten.

Foto: Roger Manndal, NRK

En liten kilometer unna, på Pitstop cafe og restaurant, sitter Ali Begic og samboeren Merethe Hætta og tar det hele med knusende ro. I følge dem går restauranten deres meget bra, og de føler seg ikke truet av nykommerne:

– Nei, vi gjør vel ikke det. Vi ble litt engstelige for kundene våre da de forrige driverne startet opp i sommer, men det stikk motsatte hendte. Etter at Napoli startet opp, økte vi merkelig nok omsetningen med over 30 prosent, forteller Begic.

– Ikke grunnlag nok for oss begge

Ali og Merethe har drevet restauranten sin i ett år nå, og de har investert masse penger i prosjektet. De startet som leietakere, men har nå kjøpt hele bygget. Underveis har de også pusset opp både utvendig og innvendig, samtidig som de har utvidet restauranten til det dobbelte av utgangspunktet.

Men Merethe tror ikke det er grunnlag nok i bygda for to restauranter med lik meny:

– Vi kommer nok ikke til å gjøre noe annerledes i tida fremover, selv om disse nye nå starter opp. Vi håper jo selvsagt å beholde kundene våre, men det er nok ikke plass til oss begge her i bygda, det tror jeg ikke, sier Merethe.

Korte nyheter

 • Helsedepartementet: Går bort fra råd om jevnlig koronatesting

  Råd om jevnlig testing avvikles umiddelbart, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

  Smittetrykket er på et såpass høyt nivå at det ikke lenger er hensiktsmessig med råd om jevnlig testing, heter det i pressemeldingen.

  – Vi har nå en kraftig økning i antall smittede. Med så høye smittetall gir det mindre effekt å teste jevnlig. Vi justerer derfor i teststrategien og går bort fra rådet om jevnlig testing. Fra nå er det først og fremst personer med symptomer som bør teste seg, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
  Foto: Rahand Bazaz / NRK
 • Freia Melkerull har fått samiske uttrykk

  Nå er Freia Melkerull å finne i butikkene med fire forskjellige uttrykk på nordsamisk. Bakgrunnen for lanseringen er Giellaváhkku - Giellavahkko - Gielevåhkoe, samisk språkuke. Sametinget har utfordret offentlige aktører å bedt dem synliggjøre samiske språk.

  Freia sjokolade med nordsamiske uttrykk
  Foto: Mathis Wilhelmsen / NRK Sápmi
 • Sjokolade saemien jiehtegh åådtjeme

  Daelie Freia melkerull saemien jiehtegh åådtjeme, jih dam maehtie bovresne gaavnedidh. Dah nieljie ovmessie noerhtesaemien jiehtegh utnieh. Saemiedigkie leah byjjes aktöörh evdtiedin saemien gïelh gåhtsajehtieh gïelevåhkoen åvteste.

  Nå kan du finne samisk sjokolade i butikkene. Sametinget har i flere år utfordret store selskaper og bedt dem være med på å fremme samiske språk. Og nå har Freia lansert Melkerull med samiske uttrykk. Det gleder folk.