NRK Meny
Normal

Tilbakeviser påstander fra Ap

Det kjøret som nå fortsetter er fullstendig uverdig for Sametinget, skriver Toril Bakken Kåven i en kommentar.

Šillŧ Ørnebakk

Willy Ørnebakk (Ap) og Toril Bakken Kåven (NKF) er ikke enige lenger.

Foto: NRK

For noen dager siden slapp nyheten om at president Egil Olli (Ap) ikke lenger har flertall i Sametinget, og at det skyldes Toril Bakken Kåven (NKF) sine store pengekrav til enmannsgruppene.

Det at samarbeidet mellom Nordkalottfolket (NKF) og samarbeidspartene sprakk, førte til at Olli mistet flertallet.

Bakken Kåven har vært vanskelig å få tak i, men skriver i en mail til NRK Sápmi at det parlamentarisk leder i Arbeiderpartiets sametingsgruppe Willy Ørnebakk sier, er uriktig:

– Jeg ser nå at Ap bryter alle spilleregler og går ut med tall og fakta fra interne diskusjoner. De ønsker stort fokus på at det var et pengekrav fra undertegnede som gjorde at vi brøt, noe som er feil, skriver Kåven.

Noen dager før Ap måtte levere fra seg budsjettet, sa de i fra at de ikke ønsket videre samarbeid med Nordkalottfolket. Hun tror det er mange som kan bekrefte dette om de vil.

Bakken Kåven håper og tror at presidenten nå viser lederskap, og ordner opp.

Forventer ærlighet

– Om AP ønsker å sparke meg ut av samarbeidet, så må de gjerne det, men da må man være ærlig på at det er uenighet i næringspolitikken som ligger bak, og ikke offentlig bruke alle andre tøvete begrunnelser, skriver Bakken Kåven i en mail til NRK Sápmi.

Videre skriver Kåven at folk fortjener å vite hva som er grunnen til uenighet. Ap har ønsket meg ut av samarbeidet siden næringsmeldingen ble behandlet i september, og har satt i gang en stor prosess for å få til dette.

– NKF har hele tiden vært klar på at vi ønsker å bidra til mer redelighet og verdighet i politikken, og det er fortsatt en klar intensjon med alt jeg gjør på Sametinget. Jeg har ingen intensjon om å sverte folk eller partier i denne prosessen.

Møte onsdag kveld

NRK Sápmi har ikk fått svar fra alle samarbeidspartene om hva som er den egentlige årsaken til bruddet. Parlamentarisk leder i Árja Alf Isaksen, sier at han ikke vil si noe før til helga.

Ledelsen i Ap gruppen nekter for at bruddet har med næringspolitikken å gjøre, og de understreker at det er Bakken Kåven som har trukket seg fra samarbeidet fordi flertallet i posisjonen ikke ville øke godtgjørelsene til enmannsgruppene.

Onsdag kveld skal Ap ha møte med sine samarbeidspartnere i Kirkenes. De skal drøfte situasjonen, og finne andre løsninger etter at samarbeid med Nordkalottfolket sannsynligvis er over.