NRK Meny
Normal

Kátjá Márjá: – Endelig får jeg se mitt eget navn skrevet riktig

Snart er det mulig for norske samer å få navnet skrevet riktig på identitetskort. Regjeringen har besluttet å modernisere Folkeregisteret.

norsk
Nå er det mulig for norske samer å få
navnet skrevet riktig på identitetskort.
Regjeringen har besluttet
å modernisere Folkeregisteret.
/
samisk
Ja dál lea vejolaš ahte Norggabeale sápmelaccaid namma maid cállo riekta identitehta- goarttaide, go Norgga ráddehus lea mearridan odasmahttit álbmotregistera. 
______________

Kátjá Márjá Berg Grønnli sitt navn har i offentlige dokumenter blitt skrevet riktig kun èn gang. Det var når hun ble døpt i Karasjok.

– Dette gleder jeg meg veldig til, sier den unge Karasjok-jenta smilende.

Hun heter egentlig Kátjá Márjá Berg Grønnli, men slik har det aldri blitt skrevet i hennes identitetskort.

Onsdag la finansminister Siv Jensen fram statsbudsjettet. Der foreslår regjeringen å gi folkeregisteret bevilgninger på 500 millioner i forbindelse med modernisering i løpet av fem år.

– Forventer samiske tegn

NRK Sápmi har tidligere fortalt om hvilke utfordringer Folkeregisteret har slitt med.

Ann-Mari Thomassen

Sametingsråd Ann-Mari Thomassen,

Foto: Mette Ballovara / NRK

Det er i nemlig i folkeregisteret at navnet må endres, dersom man skal få riktig identitet i personlige kort. Dette har så langt ikke vært mulig fordi registeret ikke har hatt mulighet til å bruke .

Sametinget forventer at med pengene og moderniseringen kommer også de samiske tegnene.

– Det er naturlig at det blir resultatet, slik at denne økte bevilgningen til Folkeregisteret også kommer samene til gode, sier sametingsråd Ann-Mari Thomassen.

– Endelig meg og ikke en annen

16-åringen fra Indre-Finnmark håper at hun nå ikke behøver å vente så alt for lenge før hun får se sitt eget navn skrevet slik det skal skrives.

– Det blir flott. Da blir det meg og ikke en annen. Det føles ikke som meg på pass og ID- kort. Det føles som noen andre, men det blir meg med samiske bokstaver, sier hun,

Dette er for eksempel bokstavene i det nordsamiske alfabetet, som skatteetaten til nå har hatt problemer med å skrive i sine registre :

"á, č, đ, ŋ, š, ŧ, ž – Á, Č, Đ, Ŋ, Š, Ŧ, Ž"

Her er en kommentar fra statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet:

– I forslaget til statsbudsjett for 2016 ligger det inne midler til modernisering av Folkeregisteret. I forbindelse med en slik modernisering vil det bli lagt til rette for bruk av samiske tegn i registeret, i henhold til statlig standard for felles tegnsett basert på ISO standard og forskrift om IT-standard i offentlig sektor, forklarer Næsje.