Skrev bok i Frankrike – lanseres i Kjøllefjord

På nasjonalbiblioteket i Paris har Kathrine Nedrejord skrevet ferdig sin første ungdomsroman. Handlingen finner sted i hjemfylket hennes Finnmark.

Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord har bodd i Paris de siste 4 årene og har blant annet publisert, diktantologien “Faen ta tyngdekrafta” i 2008 og har også utgitt romanene “Transitt” i 2010 og “Trengsel” i 2014.

Foto: PRIVAT

– For å beskrive hvor annerledes Finnmark er, kan det være greit å ha vært andre steder når man skriver, sier Kathrine.

29-åringen fra Kjøllefjord er godt vant med å skrive bøker, men dette er første gang hun gir ut en ungdomsroman. Åttendeklassinger i hjemkommunen hennes fikk æren av å lese boka som heter «Hvem er jeg når du blir borte» før den ble sendt til trykkeriet. Og denne uka holder de bokbad sammen.

– Jeg har møtt dem før. Jeg fikk inntrykk av at dette er ungdom som er glade i å lese. Så jeg gleder meg til å prate mer med dem om boka.

Hvem er jeg når du blir borte

Slik ser den rykende ferske boka til Kathrine ut.

Startet i tenårene

Romanen handler om Jenny som må ut på leting etter bestekameraten sin, samtidig som hun er forelska. Boka er et resultat av skribling og notater hun tok da hun selv var ungdom. Det er også derfor Kathrine tror den slår an hos de unge.

– Mye av dette er kladd fra da jeg var på samme alder som hovedpersonene. Jeg tenkte at hvis jeg var opptatt av det på den tiden, er vel ungdommene i dag også det.

Kathrine har den ene delen av familien sin i Kjøllefjord, den andre i Karasjok. Derfor ble det naturlig for henne å involvere de to bygdene i fortellingen.

– Det er steder jeg er glad i, og som jeg liker å skrive om.

– I boka skriver du blant annet om hindringer underveis...

– Ja. Finnmark er ikke det letteste stedet å reise rundt i. Det får spille sin rolle i boka. Man må bruke det som finnes av drama i landskapet, og i Finnmark finnes det masse potensielle farer.

Når Kathrine nå skal lansere boka, var Finnmark fylke et naturlig valg å gjøre det i.

– Det vile vært rart å gjøre det i Oslo når jeg vet at folk der oppe er glad i bøker. Det skulle bare mangle.

Se og hør Kathrine lese fra sin egen bok her:

Kathrine Nedrejord forteller om sin bok. Lav bildekvalité.

Video: Heaika Skum, foto: Johannes Kalvemo.