– Minner om Sovjetunionen

Sametingets politikere i Sverige reagerer på at Vaapsten Siijtes representant Erik Östergren ikke fikk delta på Sametingets Konferanse.

Sara Larsson

Sametingets tidligere leder i Sverige, Sara Larsson, reagerer på at Östergren ble kastet ut av Sametingskonferansen. Bildet er tatt fra plenumsmøte i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Erik Östergren fra organisasjonen Vaapsten Sijte reagerer med forferdelse etter å ha blitt kastet ut fra Sametingets konferanse i Umeå på torsdag, skriver Ođđasat.se.

– Mine tanker gikk først til tidligere Sovjeunionen, med den endelige enhet som eksisterte. Det er en forskjell på utvalg, styrer og utvalg som kan ha lukkede møter, men det å begynne å kaste ut folk fra allmenne konferanser, det er så utrolig og uheldig, sier Lard Wilhelm Svonni som sitter i Sametingets næringskomité for partiet Samernas til Sameradion i Sverige.

– Ingen grunn til å utelukke noen


Erik Östergren hadde reist til Umeå som en representant for organisasjonen Vaapsten Sijte å delta på Sametingets konferanse som arrangeres over to dager.

Konferansen var kun åpen for for samebyformannen, kunngjorde reindriftsnæringsutvalgets leder Ingrid Inga .

Min geaidnus leder Sara Larsson synes det hele høres merkelig ut.

– Det er ingen grunn til å utelukke noen fra konferansen, Östergren var allerede invitert den første dagen, så hvorfor man da kaster ut noen, virker fullstendig ubegripelig, mener Larsson.

Tas opp i styret


Jakt- og fiskesamernas leder Håkan Jonsson, som sitter i Sametingets styre vil ta dette opp med styret.

– Jeg er veldig overrasket og veldig skuffet spesielt over Ingrid som kastet ut en av deltakerne. Jeg kommer til å løfte dette opp for Sametingets styre, og sørge for at Sametinget i fremtiden ikke opptrer på dette viset, forteller Jonsson til Sameradion.

Sametinget i Sverige holdt næringskonferanse i Umeå 16. og 17. januar 2013.