Tvinges ut av fiskeryrket

Gjennom sjøsamen Jon Andersen sin kamp om å klare seg i fiskeryrket viser en TV-dokumentar hvordan hans folk mistet retten til å fiske i egne farvann.

Vibeke, Jon og Ingrid Aleksandra Andersen på pressevisningen.

Vibeke, Jon og Ingrid Aleksandra Andersen på pressevisningen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

GULDAL: SÁHKAVÁIBMOSIS SÁTTA 02.10.2009

HØR: JOURNALIST TORILL OLSEN

HØR: FISKER JON ANDERSEN

– Dette er en viktig dokumentar. Det er viktig å vise hvordan statens urettferdige fiskeripolitikk gjør det omtrent umulig for sjøsamisk ungdom å komme inn i fiskeryrket.

Det sier Jon Andersen etter fredagens pressevisning i Tana bru av Brennpunkt dokumentaren "Kasta på land". Han var blitt invitert til visningen sammen med sin kone Vibeke og deres lille datter Ingrid Aleksandra.

Jon Andersen er opprinnelig fra den lille bygda Smørfjord på vestsiden av Porsangerfjorden i Finnmark, men har flyttet til Båtsfjord for å kunne drive med fiske.

Mistet retten til fiske i egne farvann

Torill Olsen og Harry Johansen.

Torill Olsen og Harry Johansen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

TV-dokumentaren er laget av to sjøsamer. Frilanseren Harry Johansen er produsent og fotograf. Torill Olsen fra NRK Troms og Finnmark er journalist og researcher for dokumentaren, som blir vist på NRK1 tirsdag den 6. oktober.

Dette er en dokumentar om sjøsamer og fjordfiskere som gjennom årtier har mistet retten til å fiske i egne farvann. Det truer livsvilkår, småsamfunn og den sjøsamiske kulturen.

Det er en stor urett begått mot et folk, påpeker både myndighetene og jurister.

Forsøk på å rette opp denne uretten ligger i Kystutvalgets innstilling, men regjeringen har utsatt stortingsbehandlingen på ubestemt tid.

LES OGSÅ: Fisker: - Helga svikter oss

LES OGSÅ: – Skuffende av Helga

LES OGSÅ: Carsten Smith: - Dypt skuffet

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ordføreren i Tana Frank M. Ingilæ overrekte blomster til Harry Johansen og Torill Olsen.

Ordføreren i Tana Frank M. Ingilæ overrekte blomster til Harry Johansen og Torill Olsen etter pressevisningen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Største kriminelle enkelthandling

I dokumentaren kommer det frem at sjøsamene mistet retten til fiske i egne farvann i forbindelse med selinvasjonen i Finnmark på 1980-tallet.

Ole Henrik Magga

Tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga.

Foto: NRK

Da gikk regjeringen inn for at de største båtene skulle få gratis kvoter, samtidig som de minste båtene mistet retten til fiske.

– Dette er den største kriminelle enkelthandling begått av de norske myndighetene mot den samiske befolkningen, sier tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga i dokumentaren.

De norske myndighetenes fiskeripolitikk har blant annet ført til at sjøsamiske fjordfiskere fortsatt den dag i dag ikke har adgang til en normal årsinntekt eller nok midler til å invistere i en ny båt.

Korte nyheter

 • John Savio 120 år

  Den samiske kunstneren John Savio hadde stor betydning for samisk kunst og kultur. Det sier museumsleder ved Savio museet Liv Astrid Kvammen Svaleng.

  I dag ville den samiske kunstneren Savio ha fylt 120 år, og det skal feires i Kirkenes denne helgen.

  Kvammen Svaleng sier Savio må regnes som en veiviser innen samisk kunst.

  Kunstner John Savio og verket Gánda ja nieida
  Foto: Saviomuseet
 • Dearvvašvuođabálvalus vásiha garra deattu

  Bealli Norgga gielddain almmuhit ahte dearvvašvuođabálvalusain vásihit garra deattu ja leat unnán bargit, čállá Dearvvašvuođadirektoráhta varas vahkkoraportasis.

  Njealji gielddas váilot bargit dearvvašvuođasuorggis. Seammás dearvvašvuođadirektevra Bjørn Guldvog váruha ahte gielddat fertejit ráhkkanit ain eanet buozalmasvuođajávkamiidda.

  Helsedirektør Bjørn Guldvog.
  Foto: EVEN BJØRINGSØY JOHNSEN / NRK
 • Deanučázádaga Guolástanhálddahusa jođiheaddji

  Benn Larsen lea válljejuvvon Deanučázádaga Guolástanhálddahusa jođiheaddjin, ja John Nystad gis nubbinjođiheaddjin.

  Soai doaibmaba jođiheddjiin skábmamanu 23. beaivái 2023:s, dassážii go gielddaválggat ja 2023:a oktasaš čoahkkin leat čađahuvvon, čállá Hans-Erik Varsi, Deanučázádaga Guolástanhálddahusa direktevra preassadieđáhusas.

  Benn Larsen , Tana fiskeforvaltning
  Foto: Sidsel Vik / NRK