Kåret til årets reinkjøttformidler

Tanakvinnen Ellinor Guttorm Utsi (50) fikk mandag kveld prisen Årets reinkjøttformidler.

Ellinor Guttorm Utsi

Ellinor Guttorm Utsi og familien hennes driver sammen Davvi Siida.

Foto: Ellinor Marita Jåma

Det melder ifinnmark.no .

Gjennom familieselskapet Davvi Siida har hun og familien utviklet et helhetlig reiselivsprodukt basert på natur, samisk kultur og samisk mat.

Takknemlig vinner

Ellinor Guttorm Utsi selv er veldig takknemlig over prisen.

– Jeg må fremheve den takknemligheten jeg har når hele familien kan utføre de daglige oppgavene som er knyttet til reindrifta, og slik at de med den kunnskapen kan tilby våre gjester i turistvirksomheten den autentiske opplevelsen. Jeg er spesielt glad over at så mange som har sendt lykkeønskninger sier at det er så gledelig at tradisjonskunnskap får heder og ære. Det gleder også dem, sier en glad vinner til NRK Sápmi.

«En foregangskvinne i reindriften»

Prisen ble delt ut under under reinkjøttbransjen sin årlige samling i Tromsø mandag kveld. I begrunnelsen sier juryen:

«Ellinor sitt arbeid med å fokusere og formidle de positive sidene av reindriften, og hennes innsats knyttet til å få frem historien bak kjøttet ved også å fremheve de kvinner og menn, heltene på vidda, som er uløselig forbundet med assosiasjonene knyttet til måltidet basert på norsk reinsdyrkjøtt. Ellinor og familien lever av reindriften og virksomheter knyttet opp mot egen reindrift. Konseptet er autentisk, enkelt i sin form men svært ekte og troverdig. Ellinor har vært og er en foregangskvinne i reindriften, gjennom sin virksomhet trekkes særlig frem hennes innsats for å løfte opp og fram reindriftskvinnene. Gjennom sin duodji utøvelse viser hun sin kjærlighet til egen kultur og sitt folk og er med det en fremragende forvalter av den samiske kulturarven.»

Landbruksminister Jon Georg Dale

Landbruksminister Jon Georg Dale

Foto: Mads Nygård / NRK

– En verdig vinner

Formålet med prisen er å løfte frem og gi anerkjennelse til enkeltpersoner.

– Ellinor er en verdig vinner, og prisen er en anerkjennelse av den jobben hun og familien har gjort, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale til ifinnmark.no.

Han viser til at bedriften til Guttorm Utsi, Davvi Siida, er bygd på egen solid kunnskap og erfaring, og leverer kvalitetsprodukter som markedet etterspør.

Ellinor Guttorm Utsi

Gjennom familieselskapet Davvi Siida har Ellinor Guttorm Utsi og familien utviklet et helhetlig reiselivsprodukt basert på natur, samisk kultur og samisk mat.

Foto: NRK