Káren-Ann (22) synes valgresultatet i Sverige er trist

– Leit at et parti som uttaler seg så kritisk om minoriteter får så mye stemmer, sier hun.

Káren-Ann Hurri foran maleri av kvinne i samekofte

BLOGGET OM VALGET: Káren-Ann Hurri har fulgt nøye med på valget i Sverige. I forrige uke blogget hun om valget på Snapchat.

Foto: Privat

«Jøder og samer er ikke svensker», skrev Sverigedemokraternas (SD) riksdagsmedlem og Riksdagen 2. viseordfører Björn Söder i juni.

I dag ble det klart at Sverigedemokraterna er Sveriges tredje største parti. Det ble partiet ved forrige valg også, men nå er de betraktelig større. Med 17,6 prosent av stemmene.

Tror ikke på endringer

Noen som ikke tror valgresultatet har særlig effekt på det samiske i svensk rikspolitikk er Káren-Ann Hurri (22). Hun ble et kjent fjes for flere i de samiske miljøene da hun i forrige uke var ansiktet utad i «Snaep mie»-brukeren på Snapchat. Der fortalte hun åpent om sine tanker rundt samisk kultur, men også valget i Sverige.

– Samer har aldri hatt så mye de skulle ha sagt i svensk politikk. Jeg føler at svenske politikere ikke vet så mye om samer, sier Hurri til NRK.

– Når det gjelder velgerne er det jo flere som har gått ut og sagt at de ikke stemmer for seg selv, men for andre som har det vanskeligere enn seg selv. Når det kommer til at en svenske skal velge å gi sin stemme for å fremme det samiske, og støtte samer, så tror jeg fortsatt vi må vente i noen tiår, legger hun til.

22-åringen er politikerspire og stilte til kommunevalg for samelista i Kiruna, og er vara til Sametinget. Hun mener det er trist at Sverigedemokraterna går så mye frem.

– Spesielt siden de uttaler seg svært kritisk mot minoriteter.

Spennende tider

Hun er derimot mer spent på hvordan det blir i Kiruna. I Sverige gjennomføres nemlig kommunevalget og valget til Riksdagen samme dag.

– Partiet som fikk flest stemmer i Kiruna har uttalt seg kritisk mot samer i media. Det blir interessant å følge med hvordan kommunepolitikken blir fremover, sier Káren-Ann Hurri.

Det svenske Sametingets ordfører Per-Olof Nutti tror derimot det blir krevende tider fremover.

– Resultatet overrasker meg ikke. Men om man ser på den samepolitiske delen av det, så ser man at de som har støttet samisk politikk går tilbake. De som jobber mot samepolitikk går frem, sier Nutti til SR Sameradion.

Svensk sametingspresident Per Olof Nutti

Den svenske sametingspresidenten Per-Olof Nutti.

Foto: Lars-Ola Marakatt / SR Sameradion & SVT Sápmi

Lite plass til samiske spørsmål

Statsviter i Sverige Ragnhild Nilsson sier til Sameradion og SVT Sápmi at hun tror samiske spørsmål vil få et tilbakeslag med valgresultatet.

– De partiene som får stablet en regjering på beina vil ha hendene fulle med å rydde opp i de store spørsmålene, og i det hele tatt få på plass en regjeringsplattform og et budsjett. Samiske spørsmål går tregt i Sverige, og de vil nok ikke gå noe fortere nå, sier Nilsson.

PS! Som forsvar til kritikken mot sitt utspill svarte Björn Söder (SD) at å kalle samer og jøder for svensker ville være å undergrave deres rettigheter som minoriteter.