Karasjokjente vil bli Miss World

Guro Olaussen (18) er en av de tjue semifinalistene i skjønnhetskonkurransen Frøken Norge.

Video Guro Olaussen

Guro Olaussen snakker åpent om sine ambisjoner i dette intervjuet. Reporter: Samuel Idivuoma, Foto/redigering: Torgeir Varsi.

– Jeg håper på å vinne Frøken Norge og å bli sent til Miss World. Det hadde jo vært artig å vinne Miss World, men det hadde jo vært fint å komme ganske langt der. Det hadde vært litt av en opplevelse, sier Guro Olaussen om sine ambisjoner i Frøken Norge.

Da Guro Olaussen ble med i Frøken Norge-konkurransen tidligere i år var det 400 deltagere med.

Nå er hun en av 20 jenter fra hele landet som er kommet til semifinalen, og nå er hun i ferd med å forberede seg til konkurransen.

– Nå ser jeg litt på samisk historie og sånt. Litt om hvordan det er i Finnmark og egentlig bare generelt om samer, slik at grunnkunnskapene skal være i orden. Det er viktig å kunne svare på slike spørsmål i tilfelle jeg skulle komme til finalen siden jeg er same selv. Da er det greit å vite litt om bakgrunnen min, forklarer Guro Olaussen.

– Økende interesse

Siden 1986 har Geir Hamnes arrangert Frøken Norge konkurranser hvert år. Vinnerne går henholdsvis til Miss Universe og Miss World. Og kåringen av Norges vakreste jente er like populært hvert år.

– Vi ser en økende interesse for hvert år som går, sier Geir Hamnes til Froken.no . De regjerende missene fra Frøken Norge 2010 er Mariann Birkedal (23) og Melinda Elvenes (23).

Guro Olaussen tror at bakgrunnen hennes vil bli viktig i en eventuell finale.

– Jeg er trolig den eneste samen som fortsatt er med. Jeg tror det ville være interessant for arrangørene å få det fram, tror Olaussen.

Barbro Lill Hætta

Barbro Lill Hætta Jakobsen.

Det er ikke første gang en samisk jente stiller opp i Frøken Norge og gjør det bra.

I 1989 deltok den da 17 år gamle Barbro Lill Hætta fra Kautokeino i Frøken Norge. Hun kom helt til finalen og endte på en sterk tredjeplass. Hun har senere utdannet seg som lege, giftet seg og i dag bor Barbro Lill Hætta-Jakobsen (39) i Harstad. Fra 2005 til 2007 var den tidligere skjønnhetsprinsessen varaordfører (Ap) i byen. I 1996-1997 var hun politisk rådgiver i Kommunal- og arbeidsdepartementet, med ansvar for samepolitiske saker.

Det er tydlig at stempelet «dum og deilig» ikke helt passer på Frøken Norge-deltagerne. Guro Olaussen har planer om studere juss nå etter at hun er blitt ferdig med videregående skole.

For å delta var det følgende krav i 2011:

  • være født mellom 1.februar 1985 og 1. april 1994
  • være norsk statsborger
  • ikke ha vært gift og/eller ha barn
  • ikke har latt seg fotografere naken i kommersiell sammenheng.
Guro Olaussen

Guro Olaussen med hesten 'Tulla', som hun har på fôr.

Foto: Samuel Idivuoma / NRK