Suksessdesigner med i bok om Nord-Norge

Tidligere NRK-journalist Robert Greiner har skrevet bok om nord-norske vinnerskaller.

Kajsa Kvernmo
Foto: Privat

Greiner har kalt boka "Nordnorske vinnerskaller - slik tok de verden". Han valgte å skrive om akkurat vinnerskaller fra nord, fordi han alltid har vært fascinert av nordmenn som markerer seg utenlands, skriver Finnmark Dagblad .

APOM design

Kajsa Kvernmos og Kate Brooks design APOM ble vist på Sami Fashion Week i Alta i februar.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

En av suksesshistoriene i boka, er om designer Kajsa Kvernmo fra Karasjok. Hun ble kåret til årets motekomet i Australia bare et år etter at hun fullførte utdannelsen sin. Der har hun sammen med venninna Kate Brook utviklet klesmerket APOM (A Part of Me).

- Andre spilleregler
Greiner legger derimot til at man fint kan være en vinnerskalle selv om man jobber i Finnmark og ikke i et internasjonalt marked.

- Foreldrene mine bygget en relativt stor gård fra grunnen av i Porsanger og under arktiske forhold. Det krever sin skalle. Historiene i boka mi foregår mest i utlandet. Der er det andre spilleregler, internasjonal konkurranse og andre typer utfordringer. Dette er med på å gi historiene spennende dimensjoner som er uvante for oss i Norge å forholde oss til, men også noe vi kan lære av, sier Greiner.

Full frihet
Boka ble til med at porsangerværingen lanserte ideen for Sparebank1 Nord-Norge. Timingen passet bra, forteller forfatteren.

- Nord-Norge er på vei inn i en gullalder med verden som arena. Da må vi levere i verdensklasse. Jeg har hatt fullstendig redaksjonell frihet. Forhåpentligvis vil historiene fra våre egne inspirere de som har ambisjoner om å nå ut og å konkurrere med de beste, sier Greiner.

Han har dermed reist rundt og møtt folk i Usa, Europa, Australia og her hjemme. Boka utgis i november, forteller Greiner til Finnmark Dagblad.