Hopp til innhold

Karasjok: – 33 grader, Stavanger: + 7

Fra bitende kulde som skjærer rett gjennom kroppen, til regn og «høstvær». Forskjellen i romjulsværet ligger på ikke mindre enn 40 grader.

Bildemontasje av Karasjok og Sverd i fjell

ALT I ETT: På dette bildet er forskjellen på temperaturen over 40 grader. Øverst ser vi Karasjok bru med Stuorra Dilljavárri i bakgrunnen. Nederst ser vi turistattraksjonen Sverd i fjell ved Hafrsfjord i Stavanger.

Foto: Anders Boine Verstad/ Pål Berg Mortensen / NRK

Det er helt vindstille i Karasjok og termometeret er godt nede på den blåe delen. 32.7 grader er den offisielle målingen ved målestasjonen i Karasjok 1. juledag, som også er kaldest i landet i dag.

1499 kilometer lengre sørvest, nærmere bestemt i Stavanger, er stemningen en helt annen. Der er ingen åssider dynket i sol. Her har det plasket ned med regn, og temperaturen er på den røde siden med 7 grader.

– Det er gjerne store forskjeller i vær og temperatur siden vi lever i et langstrakt land. Dette er helt normalt, sier meteorologkonsulent Rune Skoglund.

Røyken stiger rett opp

Røyken fra hundrevis av piper går rett opp mot den blåe himmelen i den vindstille «gryta» i Finnmark. Dette er et fenomen som gjerne oppstår når det er bitende kaldt ute.

– Varm luft er lettere enn kald luft, derfor stiger røyken rett til værs. Ved slike temperaturer som det er i Karasjok er det også vanlig at det er helt vindstille, sier Skoglund.

En annen ting som oppstår over nesten hele landet om vinteren er at det legger seg et røyklag over byer og bygder.

– Både røyk og bensin blir holdt nede på grunn av den varme luften som er litt lenger oppe. Da danner det seg nesten et lokk over de tusen hjem, sier Skoglund.

  • Se bildealbumet av værforskjellene under:
Karasjok bro
Foto: Anders Boine Verstad / NRK

Vanlig med forskjeller

Temperaturer som kryper under 30 grader er helt vanlig på indre strøk av Finnmark, vanlig er det også at «høstværet» preger oljehovedstaden.

– Lengst nord i landet har det over flere dager vært kaldt. I vest- og Sør-Norge har det kommet flere lavtrykk, og det skal det også gjøre en stund fremover, sier Skoglund.

De nærmeste dagene skal mildværet holde seg lengst sør i landet. I Nordland, Troms og Finnmark fortsetter det kjølige været, men den verste kulden på indre strøk skal avta i løpet av morgendagen.

Og til de som undrer om meteorologer får gaver, så er svaret ja:

– Vi har fått julegaver og blir tilgodesett med superundertøy og konfektesker slik som mange andre, avslutter Skoglund.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.